Yayda yarımfabrikatlar və zülal-karbohidrat mühiti olan tez xarab olan qidaları yemək təhlükəlidir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bunu diyetoloq Marina Makişa deyib.
O bildirib ki, saxlama müddəti qısa olan süd məhsulları təhlükə baxımından birinci yerdədir.
"İlk növbədə bunlar süd, kefir, şirin əlavələr əsasında hazırlanan qatıqlardır. Daha çox şirin inklüzyon olanlar daha az saxlanılır, ona görə də belə desertləri az miqdarda alıb tez yemək daha yaxşıdır", - deyə həkim bildirib.
Dietoloq onu da dedi ki, yumurta, kolbasa, mayonez, xama olan hər hansı salatı bişirməmək və almamaq daha yaxşıdır, deyə həkim əlavə edib. O qeyd edib ki, belə yeməyi yemək zəhərlənməyə səbəb ola bilər.
Ekspert bildirib ki, istidə heç də bütün mağazalar məhsulların saxlanması üçün bütün şərtlərə əməl etmir.
"Bu, o deməkdir ki, balıq məhsulları, istənilən yarımfabrikatlar, kolbasa və sosiskalar tez xarab ola bilər. Ona görə də bu kateqoriyadan olan məhsulları alarkən son dərəcə diqqətli olmaq, stikerləri, yararlılıq müddəti və digər vacib məlumatları diqqətlə yoxlamaq lazımdır", - dietoloq bildirib.
Həkim qeyd edib ki, yay mövsümündə küçə və restoran yeməkləri, yəni hazır yeməklər də təhlükə yaradır.
Başqa bir təhlükə, istidə hər hansı bir şirin içki içməkdir, çünki bədəndəki su balansını bərpa etmir.
"Məsələn, susadığınız zaman stəkan limonad içsəniz, yenidən içmək istəməyinizə on dəqiqə keçməyəcək. Yəni şirin qazlı içkilər əsas işin - susuzluğu yatırmağın öhdəsindən gələ bilməz", - həkim qeyd edib.
Bundan əlavə, bu cür içkilər bədənin yanlarında və digər hissələrinə yığılmış çox miqdarda şəkər və boş kalori ehtiva edir, Makisha əlavə etdi.