Səhər yeməyi enerji verən və maddələr mübadiləsinə təsir edən vacib yemək hesab olunur.
Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, selikli qişanı qıcıqlandıran, qanda şəkərin səviyyəsinin qalxmasına səbəb olan qidalar, həddindən artıq yağlı qidalar səhər yeməyi üçün uyğun deyil.
Şirin taxıl
Xırtıldayan, şəkərli taxıllar məşhur səhər yeməyi seçimidir, lakin tez-tez təmizlənmiş karbohidratlar və şəkər əlavə edilir. Bütün bu şəkər sağlamlığınıza zərər verə bilər.
Qan şəkərinin səviyyəsinin sürətlə dəyişməsi beynin sabit enerji saxlamasını çətinləşdirə bilər və bu, idrak funksiyasının pozulmasına səbəb ola bilər.
Vaxt keçdikcə yüksək şəkərli səhər yeməyi yemək insulin müqavimətinə səbəb ola bilər ki, bu da beyin sağlamlığı problemlərini daha da artırır. Buna görə də görünür ki, kökəlməmək üçün “sağlam” müsli səhər yeməyində yeyilməməlidir.
Xəmir xörəkləri
Xəmir xörəkləri və donutlar şəkər və sağlam olmayan yağlarla zəngin səhər yeməyidir. Bu qidalarda şəkər və trans yağların birləşməsi iltihaba və oksidləşdirici stressə səbəb ola bilər ki, bu da beyin sağlamlığına mənfi təsir göstərərək yaddaş və konsentrasiya ilə bağlı problemlərə səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, yüksək kalorili məzmun və aşağı qida dəyəri o deməkdir ki, bu qidalar beyin funksiyasına daha çox təsir edən çəki artımına və əlaqəli metabolik pozğunluqlara kömək edə bilər.
Emal edilmiş ət
Sosisli itlər, donuz əti, kolbasa və digər emal edilmiş ətlər tez-tez doymuş yağ və natriumda yüksəkdir.
İçlik ilə qatıq
Qatıqda əlavə şəkər var ki, bu da həddindən artıq istehlak edildikdə kilo almağa kömək edir və maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərir. Bu, xüsusilə insulin müqavimətinə səbəb ola bilər, bədənin qan şəkərinin səviyyəsini effektiv şəkildə tənzimləmək qabiliyyətinə mane olur.
Səhər yeməyi üçün müxtəlif dənli bitkilər, yumurta xörəkləri, bütün taxıl çörəyi, bir az pendir və kəsmik uyğun gəlir. Fındıq, quru meyvələr, bal və giləmeyvə sıyıq üçün əlavələr kimi istifadə edilə bilər.