Son bir neçə il ərzində tünd şokolad yeməyin tərkibindəki flavanol sayəsində bəzi sağlamlıq faydaları ola biləcəyinə dair məlumatlar var. Bu iddia edilən faydalardan bəzilərinə iltihabın azaldılması və koronar xəstəliklə əlaqəli digər amillər daxildir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Şaoxing Xəstəxanasının kardioloqlarından ibarət bir qrupun işi Scientific Reports jurnalında dərc olunub. Tədqiqatda həkimlər tünd şokolad yeməyin insultdan infarktlara qədər müxtəlif xəstəliklərlə əlaqəli olan əsas hipertansiyonun nisbətlərini azaltmağın mümkün olub-olmadığını araşdırıblar.
Komanda öz işində Qreqor Mendelin adını daşıyan epidemioloji texnika olan Mendel randomizasiyasından istifadə edib. Bu, genetik profillərdəki fərqlərin müəyyən bir müdaxilənin müəyyən bir təsirə səbəb olduğunu göstərən bir şəkildə öyrənilməsini əhatə edir - əks səbəbkarlıq riskini azaltmaq qabiliyyətinə görə geniş yayılmış bir üsul.
Bu metodu 64.945 nəfərin genetik profilini ehtiva edən MRC İnteqrasiya Epidemiologiya Bölməsindən əldə edilən məlumatlara tətbiq edərək, komanda tünd şokolad yeməyin sağlamlıq faydaları ilə ürək çatışmazlığı, tromboz, insult, koronar ürək xəstəliyi və hipertansiyon kimi xəstəliklər arasında əlaqə axtarıb. .
Məlumatlara baxan tədqiqatçılar, tünd şokoladın müntəzəm istehlakı ilə hipertoniya riskinin azalması arasında əhəmiyyətli bir əlaqə olduğunu, həmçinin tünd şokolad istehlakı ilə venoz tromboemboliya riskinin azalması arasında müəyyən bir əlaqə olduğunu tapıblar.
Digər tərəfdən, komanda tünd şokolad istehlakı ilə digər xəstəliklər arasında heç bir əlaqə aşkarlamayıb.