Saç tökülməsinə səbəb olan qidalar: İnsanların 99%-i hər gün bunu yeyir

00:52 - 1 Mart 2024 - Cəmiyyət

Saçların niyə töküldüyü müxtəlif səbəblərdən baş verə bilər - pis ekologiyadan ciddi xəstəliklərin mövcudluğuna qədər. 

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, məlum olub ki, bu, pis yemək vərdişlərindən qaynaqlanır.

Hansı qidalar saç tökülməsinə səbəb olur - siyahı
Trixoloq Preeti Mahir qidalanmaya gəldikdə saç tökülməsinə səbəb olan açıqla8 şərti açıqlayıb.

Həddindən artıq A vitamini
Bu vitamin heyvan mənşəli məhsullarda (balıq, qaraciyər, süd məhsulları və yumurta) və xarakterik sarımtıl-narıncı rəngə malik meyvə/tərəvəzlərdə (yerkökü, balqabaq, bolqar bibəri, ərik, qovun) olur. A vitamini sağlam saçlar və gözlər üçün vacibdir, lakin onun çoxu saç tökülməsinə səbəb ola bilər.

Qızardılmış və yağlı qidalar
Saç tökülməsi çox vaxt sağlam olmayan qızardılmış və yağlı qidalara aludə olanlarda olur. Qızardılmış və ya yağlı qidalarda sağlam yağlar yoxdur, bu da öz növbəsində saç tökülməsinə səbəb olur.

Balıq
Skumbriya, tuna, kambala, halibut, hətta qızılbalıq və alabalıq kimi bəzi balıq növləri bəzən çoxlu civə ehtiva edir. Bədəndə toplanırsa, bu da saç tökülməsinə səbəb ola bilər.

Protein çatışmazlığı
Bədənin kifayət qədər zülal almaması nəticəsində aşağı protein və ya zəif bəslənmə olan hər hansı bir pəhriz, saçın pisləşməsi və hətta tökülməsi ilə doludur. Ağ ət, balıq, yumurta və süd məhsullarında çox miqdarda protein var - özünüzü tam bir pəhriz ilə təmin edin.

Yüksək glisemik indeksli qidalar
Saçlarınız çox pis tökülürsə, çox ehtimal qızardılmış kartof, bəzi meyvələr (ananas, qarpız, banan, xurma), ağ çörək, makaron, bəzi dənli bitkilər (düyü, irmik, darı, buğda), bal, şirniyyatlar (vafli), qatılaşdırılmış süd, zefir, xörək, süngər, halva, marmelad, dondurma, müxtəlif məhsullardan çox istifadə edirsiniz. Yüksək şəkər səviyyəsi bədəndə insulin və androgenləri artırır ki, bu da saçın sağlamlığına mənfi təsir göstərir.

Sink, dəmir və kalsium çatışmazlığı
Trixoloq saçlarınız tökülərsə nə etməli olduğunuzu məsləhət görür - vücudunuzun tələb etdiyi qədər sink və dəmir qəbul edib-etmədiyinizi yoxlayın. Mal əti, donuz əti, quzu əti, hinduşka əti, toyuq əti, paxlalılar, qoz-fındıq, toxum, dəniz məhsulları, yumurta - bütün bunlar müntəzəm olaraq istehlak edilməlidir ki, dəmir çatışmazlığı səbəbindən anemiya inkişaf riski yaransın.

Kalsium sümüklərin, dişlərin və hətta saçın normal inkişafı üçün lazımdır - bu maddə noxud, lobya, südlü şokolad, yumurta, noxud, soya, arpa və bir çox başqa məhsullarda olur. Kalsium çatışmazlığı da tez-tez saç follikullarının zəifləməsinə səbəb olur.

Xəbər xətti