Qazlı içkilər qadınlarda depressiya riskini artırır

09:45 - 1 Oktyabr 2025 - Xəbər

Alman alimləri aşkar ediblər ki, şəkərli sərinləşdirici içkilərin tez-tez istehlakı qadınlarda depressiya riskini artıra və onun əlamətlərini şiddətləndirə bilər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Marburq-Münster Affektiv Kohort layihəsinin bir hissəsi olaraq aparılan tədqiqatda 18-65 yaş arası 900-dən çox yetkin iştirakçı, o cümlədən depressiya diaqnozu qoyulanlar və sağlam könüllülər iştirak edib.

Məlumatların təhlili göstərdi ki, müntəzəm olaraq soda içən qadınlarda ağır depressiya əlamətləri daha çox olur.
Kişilərdə oxşar tendensiya aşkarlanmayıb. Tədqiqatçılar əsas bioloji faktorun şəkərli içkilərin tez-tez istehlakı ilə sayı artıran Eggerthella bakteriyası olduğuna inanırlar.

Bu mikroorqanizmlər bağırsaq mikroflorasının tarazlığını pozur, antiinflamatuar maddələrin səviyyəsini azaldır və serotonin sintezi üçün vacib olan triptofanı tükəndirir.
Qazlı içkilərin vurduğu zərər təkcə onların yüksək şəkəri ilə deyil, həm də mikrobiomu daha da pozan konservantların və süni əlavələrin olması ilə izah olunur.

Bakterial balansın pozulması sinir sisteminə təsir edən və depressiya əlamətlərini gücləndirən iltihablı reaksiyalara səbəb olur.
Frankfurt am Main Universitet Xəstəxanasından Dr. Sharmilli Edwin Thanarajah vurğuladı ki, müəyyən edilmiş əlaqə sübut edilmiş səbəb-nəticə əlaqəsi deyil, statistik bir birlikdir.
Buna baxmayaraq, tədqiqatın nəticələri pəhriz nəzarətinin vacibliyini vurğulayır və mikrobiomun modifikasiyası, o cümlədən pəhriz və probiyotik yanaşmalar vasitəsilə depressiyanın qarşısının alınması və müalicəsi üçün yeni yollar açır.

Xəbər xətti