Həddindən artıq duz istehlakı sağlamlıq problemlərini də gətirir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Trakya Universiteti Tibb Fakültəsi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ həddindən artıq duz istehlakının böyrək çatışmazlığı və ürək xəstəlikləri riskini artırdığını söylədi. Üstündağ AA müxbirinə normaldan çox istifadə edilən hər qram duzun müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb olduğunu deyib.
Həddindən artıq duz istifadənin bədəndə əlavə su tutulmasına səbəb olur. "Bu vəziyyət damar əzələlərinin daralma meylini artıraraq təzyiqi artırır. Böyrək yüksək təzyiqdən ən çox zədələnən orqanlardan biridir. Duz tutmur. yalnız böyrəyi zədələyir qan təzyiqi artdıqca ürəyin genişlənməsinə səbəb olur, Üstündağ sağlam bir insan böyrəyinin gündə orta hesabla 5 qram duz çıxara bildiyinə qeyd edir.
"5 qramdan çox xörək duzu orqanizmdə duzun yığılmasına səbəb olur və xüsusilə genetik quruluşu duz xaric edilməsini çətinləşdirənlərdə suyun atılmasını maneə törədir.
“Dünya sivilizasiyasını bu günə gətirən faktiki olaraq 1,5 qram duz istehlakıdır.
Böyrəyimiz onun 5 qramına qədər xaric edə bilir, lakin ondan artıq istehlak var.
Gündə 10 vahid duz istehlak etsək, bunun 10 faizi süfrədə istifadə etdiyimiz duz, 15 faizi yemək bişirərkən istifadə edib atdığımız duz, qalan miqdar isə çörək kimi işlənmiş qidalardakı duzdur. pendir, tomat pastası, salam və kolbasa.
Bu səbəbdən duzu ortadan qaldıraraq azaldılması mümkün deyil, ümumi səfərbərlik edilməlidir.