Yeni bir araşdırmaya görə, flavonoid molekulları ilə zəngin olan müxtəlif qidalardan istifadə edən insanlar daha sağlam yaşayırlar. Bu pəhrizin müxtəlif xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsiri olduğu da müəyyən edilmişdir. Yaxşı, bu qidalar nədir?
Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, Avstraliyada aparılan bir araşdırma, flavonoid molekulları ilə zəngin olan müxtəlif qidalardan istifadə edən insanların daha uzun yaşamaq potensialının daha yüksək olduğunu aşkara çıxarıb. Bu qidalara çay, giləmeyvə, tünd şokolad və alma daxildir.
Sağlam və uzun ömür üçün qidalanma çox vacibdir. Alimlər qida rasionuna müxtəlif flavonoidlərin uzunömürlülüklə əlaqəli olduğunu göstərir.
Yeni bir Avstraliya araşdırması göstərdi ki, çay, giləmeyvə, tünd şokolad və alma kimi flavonoidlərlə zəngin qidalar xərçəng, 2-ci tip diabet və Parkinson xəstəliyi kimi nevroloji xəstəliklərin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, flavonoidlərlə zəngin müxtəlif qidalardan istifadə edən insanların ciddi sağlamlıq problemləri riski daha az və uzunömürlülük potensialı daha yüksək ola bilər.
Tədqiqatlar göstərir ki, flavonoidlərlə zəngin müxtəlif qidaların istehlakı sağlamlıq problemlərini azaltmaqda onları tək mənbədən istehlak etməkdən daha təsirli ola bilər.
"Gündəlik təxminən 500 mq flavonoid qəbulu hər hansı səbəblərdən ölüm riskini 16 faiz, ürək-damar xəstəlikləri, 2-ci tip diabet və tənəffüs xəstəlikləri riskini isə 10 faiz azaldır", - tədqiqatın müəlliflərindən biri olan doktor Benjamin Parmenter bildirib.
Nəzərdən keçirilən “Nature Food” jurnalında dərc olunan araşdırmada 10 il ərzində 40-70 yaş arası 120 mindən çox iştirakçının məlumatları araşdırılıb.