Gəncliyimizi “öldürən” 10 qida

05:01 - 29 Yanvar 2024 - Cəmiyyət

Həyat tərzi, o cümlədən yediyimiz qidalar, bioloji səviyyədə nə qədər tez qocaldığımızı müəyyən edir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd ediblər ki, qida ilə zəngin pəhriz bioloji saatı yavaşlatmaq üçün açardır. Şəkər əlavə edilmiş qidalar və ya işlənmiş qidalar isə əksinə, yaşlanma prosesini sürətləndirir. Uzun müddət gənc görünmək istəyirsinizsə, qida rasionunuzdan bu qidaları çıxarmalısınız.

Şəkər
Kalorilərinizin çoxunu şəkərdən aldığınız zaman, xüsusən də səhərlər qan şəkərinizin səviyyəsinin yüksəlməsinə səbəb olur ki, bu da vücudunuzu insulin istehsal etməyə tezləşdirir. 

"Zaman keçdikcə şəkər və insulin səviyyələrindəki bu daimi dalğalanmalar insulin müqavimətinə və oksidləşdirici stressin artmasına gətirib çıxara bilər ki, bu da sürətlənmiş qocalma proseslərinə kömək edir", - diyetoloq Merlin Perez bildirib.

Yüksək şəkər qəbulu dəriyə təsir edə bilər, çünki artıq şəkər bədəndəki kollagen və elastin kimi zülallarla reaksiya verir. Bu, vaxtından əvvəl qocalma əlamətlərinə - qırışlara və dərinin sallanmasına səbəb olur.

Sosislər və donuz əti
Əgər siz tez-tez donuz əti yemirsinizsə, məsələn yumurta və pendirlə və ya hərdən bir piknikdə hot-doq yeyirsinizsə, bunda pis bir şey yoxdur. Amma müntəzəm olaraq emal edilmiş ətin diyetinizə daxil edilməsi müdrik addım deyil.

Emal edilmiş qırmızı ət yüksək doymuş yağ ehtiva edir və tez-tez bioloji yaşlanmaya kömək edə bilən nitratlar kimi konservantlardan ibarətdir. Bundan əlavə, işlənmiş ətlərin istehlakı DNT və zülallara zərər verə biləcək zərərli birləşmələrin əmələ gəlməsi ilə əlaqələndirilir, qocalma prosesini daha da gücləndirir.

Alkoqol
Axşam yeməyində arabir stəkan şərab və ya məclisdə kokteyl içmək uzunmüddətli zərər verməyəcək, lakin hər həftə sonu içmək və ya alkoqolun diyetinizə daxil edilməsi zərər verəcək.

Alkoqol bu əsas üsullarla qocalmanı sürətləndirə bilər. Birincisi, quru və solğun dəriyə səbəb olan susuzlaşdırmadır.
İkincisi, “alkoqol B12 vitaminləri və fol turşusu kimi həyati vacib qida maddələrinin, həmçinin antioksidantların udulmasına mane olur, bu da hüceyrə sağlamlığını pozur və koqnitiv zəifləməyə köməkdir, Alzheimer xəstəliyi və demans kimi yaşa bağlı nevroloji pozğunluqların riskini artırır.

Rafine edilmiş ağ un
Ağ çörək, simit və makaron kimi qidalar bütün lif və qida maddələrindən təmizlənmiş zərif taxıllardan hazırlanır. Bu o deməkdir ki, onlar qan şəkərinizin və insulin səviyyənizin sürətlə artmasına səbəb ola bilər. Bu sünbül və şəkər səviyyəsinin sonrakı düşməsi oksidləşdirici stress və iltihaba səbəb ola bilər, hüceyrə yaşlanmasını sürətləndirə bilər.

Qazlı və digər şəkərli içkilər
Qazlı və şəkərli içkilərin heç bir qida faydası yoxdur və onların müntəzəm istifadəsi bir sıra sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilir. Bu, əsasən, bu içkilərdəki bütün kalorilərin əlavə edilmiş şəkərdən qaynaqlanmasıdır.

Üstəlik qazlı içkilər fosfor turşusunu ehtiva edir, bu da kalsiumun udulmasına mane ola bilər, sümük sıxlığını potensial olaraq azaldır və yaşlanma ilə əlaqəli osteoporoz və sümük qırıqları kimi vəziyyətlərin riskini artırır.

Qızardılmış yemək
Toyuq naqstları, hamburgerlər və kartof qızartmalarında çox vaxt trans yağlar olur. Bu trans yağlar bədəndə iltihabı və oksidləşdirici stressi, hüceyrə yaşlanmasını sürətləndirən prosesləri təşviq edir və ürək xəstəlikləri və diabet kimi yaşa bağlı xəstəliklərin riskini artırır.

Restoran yeməkləri
Restoranda şam yeməyi, xüsusən də yaşlandıqca bədəniniz üçün yaxşı olmayacaq.
Restoran yeməkləri iltihaba və yaşa bağlı xəstəliklərin riskinin artmasına səbəb olan doymuş və trans yağlar da daxil olmaqla, yüksək səviyyəli qeyri-sağlam yağlar kimi amillər səbəbindən qocalmağa kömək edə bilər.

Restoran yeməklərində çox vaxt şəkər və duz yüksək olur ki, bu da sürətli qocalma ilə əlaqəli olan piylənmə və hipertoniya kimi metabolik pozğunluqların riskini artırır.

Xəbər xətti