Mədə xərçəngi təhlükəli xərçəng xəstəliyidir. Statistikaya görə, bu xəstəliyə qadınlara (42%) nisbətən kişilərdə (təxminən 58%) daha çox rast gəlinir. Bu təhlükəlidir, çünki erkən mərhələlərdə heç bir simptom olmadan gizli baş verə bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, onkoloq, SM-Clinic-in cərrahı Beslan Balkarov Gazeta.Ru-ya mədə xərçənginin inkişafına kömək edən risklərdən danışıb.
Xüsusilə, onun fikrincə, bu, genetik meyldir.
Yəni söhbət yaxın qohumlarda (baba, baba, valideyn) mədə xərçənginin olması və xəstəliyin genlər vasitəsilə ötürülməsindən gedir.
Həkimin adını çəkdiyi digər risk faktoru mədənin Helicobacter pylori bakteriyası ilə kolonizasiyasıdır.
Onkoloq həmçinin mədə xərçənginin yüksək riskini hisə verilmiş, qızardılmış, duzlu, ədviyyatlı və konservləşdirilmiş qidaların həddindən artıq istehlakı ilə əlaqələndirir. Buna sübut kimi o, əsasən ədviyyatlı və karbohidratlı qidalar (əriştə, düyü, ədviyyatlı souslarla ədviyyatlı, turşu tərəvəz) yeyən Yaponiya sakinlərini misal çəkdi. Bu ölkədə mədə xərçəngi xərçəng xəstəlikləri arasında liderdir.
Balkarovun adını çəkdiyi digər risk faktoru qidada olan kanserogenlərdir.
Onun sözlərinə görə, tərəvəzlərin, meyvələrin, hisə verilmiş və qurudulmuş qidaların, pivə və pendirlərin tərkibində olan müxtəlif nitrit və nitratlar, azot və azot turşuları sağlamlıq üçün böyük təhlükə yaradır. Xüsusi kimyəvi aktivliyə malik olaraq, mədə mukozasının hüceyrələrinin bütövlüyünü poza bilirlər, sağlam hüceyrələrin şiş hüceyrələrinə degenerasiyasına səbəb olurlar.