Son illərdə vegetarianlıq və veqanizm getdikcə populyarlaşır. Bir çox insanlar sağlamlıq, ətraf mühit və etik narahatlıqlar kimi müxtəlif səbəblərə görə bu yemək tərzini seçirlər.
Ət və heyvan məhsullarından imtina etməklə hansı real müsbət və mənfi cəhətlərin ola biləcəyini başa düşməyə dəyər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq və terapevt Qalina Leontyeva RuNews24.ru saytına bu mövzudan danışıb.
Vegetarianlığın faydaları. Xəstəlik riskinin azaldılması "Vegeterian pəhriz ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaltmağa kömək edə bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, bitki mənşəli pəhrizə riayət edən insanlarda xolesterin və sidik turşusu daha az olur", - ekspert hesab edir.
Çəkiyə nəzarət -"Vegeterian pəhrizə riayət edən bir çox insanların çəkisi normaldır. Bunun səbəbi bitki qidalarının çox vaxt daha az kalorili olması və lifin yüksək olmasıdır ki, bu da sizə toxluq hissi verir".
Pəhrizdə müxtəliflik- Vegeterianlığa müxtəlif bitki qidaları daxildir: tərəvəzlər, meyvələr, paxlalılar, qoz-fındıq və toxumlar. Bu, pəhrizin diversifikasiyasına kömək edir və bir çox faydalı maddələr əldə etməyə imkan verir.
Vegetarianlığın mənfi cəhətləri -Mikronutrient çatışmazlıqları Vegeterian və ya veqan pəhrizinə keçərkən siz zülal, dəmir və B vitaminləri kimi müxtəlif vitamin və mikroelementlərin çatışmazlığı ilə qarşılaşa bilərsiniz. Bir çox insanlar subyektiv olaraq bu maddələrin çatışmazlığını hiss etməsələr də, bu, sağlamlığınıza mənfi təsir göstərə bilər.
Məhsulların birləşməsinə ehtiyac -Bitki zülal mənbələri çox vaxt amin turşusu tərkibində tam olmur. Buna görə bir yeməkdə müxtəlif protein mənbələrini birləşdirmək vacibdir.
Məsələn, bütün taxılları paxlalılar, qoz-fındıq və ya soya məhsulları ilə birləşdirə bilərsiniz.
Sağlamlığa nəzarət ehtiyacı- Əgər heyvan mənşəli məhsullardan imtina etmək qərarına gəlsəniz, sağlamlığınıza nəzarət etmək üçün vaxtaşırı testlərdən keçmək son dərəcə vacibdir. Bu, mümkün çatışmazlıqları vaxtında aşkar etməyə və doldurmağa kömək edəcəkdir.
Vegetarianlığın bir çox faydası ola bilər, lakin bunun üçün bir az düşünmək və planlaşdırmaq lazımdır. Çatışmazlıqların qarşısını almaq üçün müxtəlif qidaları birləşdirərək pəhrizinizi tarazlaşdırdığınızdan əmin olun. Doğru yolda olduğunuzdan əmin olmaq üçün mütəmadi olaraq sağlamlığınızı yoxlayın", - diyetoloq Qalina Leontyeva fikirlərini bölüşüb.