Hansı daha yaxşıdır? Təzə şirə və ya meyvə ...

07:11 - 17 Mart 2025 - DİGƏR

Şirələr vitaminlərin və bitki kimyəvi maddələrinin əlverişli mənbəyi ola bilsə də, onlar hələ də bütün meyvələrin qabığında və pulpasında olan pəhriz lifi və digər qida maddələrindən məhrumdurlar.
Bir stəkan meyvə şirəsi və bir boşqab təzə meyvə arasında seçim etməyə gəldikdə, sübutlar sonuncunu dəstəkləyir. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, diyetoloq və endokrinoloq Yekaterina Tolstikova öz videosunda meyvə və sıxılmış şirələrin istehlakında fərq olub-olmamasından və əgər varsa, hansının daha sağlam olmasından danışıb.

Bir çox insanlar təzə sıxılmış şirə və meyvənin eyni şey olduğunu və bədənimizə eyni fayda gətirdiyini düşünür, lakin həkim bunun qətiyyən doğru olmadığını deyir.
Şirə sadəcə şəkər, fruktoza, qlükoza və heç bir lif olmayan sudur. Bəli, tərkibində az miqdarda C vitamini və bəzi digər suda həll olunan vitaminlər var.

Eyni zamanda, meyvə lifli, vitaminli, minerallı bir quruluşdur və bir stəkan təzə şirə kimi çox miqdarda şəkər ehtiva etmir. Çünki bir stəkan təzə şirə hazırlamaq üçün mütləq iki və ya üç meyvəni, məsələn, portağal sıxmaq məcburiyyətində qalacaqsınız və bu, sadəcə meyvəni yediyinizdən daha çox şəkər, qlükoza və fruktozadır.

Əvvəlki tədqiqatlar bütöv meyvələrin istehlakı ilə onların şirələri arasındakı fərqi vurğulamışdı. Məsələn, orta portağalda təxminən 12 qram şəkər, bir fincan portağal suyunda isə təxminən 21 qram var.

Lif çatışmazlığı vacibdir, çünki meyvələrdən olan pəhriz lifi qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir və ürək xəstəliyi riskini azalda bilər. Lif bağırsaq funksiyasının düzgün saxlanmasında mühüm rol oynayır və insanların daha az kalori ilə daha dolğun hiss etmələrinə kömək edir, çəki idarə etməyə kömək edir.
Buna görə də bunlar tamamilə fərqli şeylərdir və təzə şirə meyvələri əvəz edə bilməz. 
Bütün meyvələri yeməyin faydaları aydındır: o, əsas pəhriz lifini təmin edir, qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir və daha balanslı qida qəbulunu təmin edir.

Xəbər xətti