Faydalıdır, çox olması xeyirdən çox zərər verir! XƏBƏRDARLIQ

06:25 - 13 Yanvar 2025 - Cəmiyyət

Ümumi sağlamlıq üçün son dərəcə faydalı olan su istehlakı xüsusilə qış aylarında immunitet sistemini gücləndirmək üçün əhəmiyyətlidir. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, mövzu ilə bağlı danışan Mütəxəssis Dietoloq Fatma Gizem Bahadır su istehlakı ilə bağlı məlumat verdi.
Çay və qəhvə istehlakının suyu əvəz edə bilməyəcəyini deyən mütəxəssis suyun hansı müddət ərzində içilməməsi lazım olduğunu da qeyd edib. 

Qış aylarında su istehlakının əhəmiyyətini vurğulayan mütəxəssis az su içməyin baş ağrısı, yorğunluq və əzələ ağrılarına səbəb ola biləcəyini açıqlayıb. Mütəxəssis həmçinin “Qış aylarında qripə yoluxma şansımız artdığı üçün kifayət qədər su qəbul etmək orqanizmimizin müqavimətini artırır.
Qışda bol su içmək də immunitet sistemini qoruyur. Bundan əlavə, bədənin hərarət balansını da təmin edir. Hava soyuq olanda, qış günlərində çöldə olarkən buxarlanma yolu ilə su itiririk.

“İçməli su ilə itirilən minerallar əvəz edilməlidir” deyən Bahadır gündəlik su istehlakı miqdarından da danışaraq, orta hesabla 8-10 stəkan suyun tövsiyə edildiyini və 4 litrdən çox suyun faydadan çox zərər verə biləcəyini açıqlayıb.

"Su maddələr mübadiləsini sürətləndirir və arıqlamamıza kömək edir. Qəbizlik problemlərinə yaxşı gəlir. İçməli su dərini qidalandırır. Bədənin hərarətini qoruyur. İdman zamanı əzələ ağrılarının qarşısını alır.

Əzələlərin rahat işləməsi üçün suya ehtiyacı var. Su böyrəklərin sağlamlığını qoruyur. Su içmək də zehni daha güclü edir. “Əgər kifayət qədər su içməsək, zərərli faktorları orqanizmdən çıxara bilmərik.

Su içmək də bədənin hərarətini tarazlaşdırmağa kömək edir. Qışda çöldə hava soyuq olanda buxarlanma yolu ilə su itiririk. İçməli su ilə bəzi itirilmiş minerallar əvəzlənir.
Çay və qəhvə heç vaxt suyun yerini tuta bilməz. Əksinə, çay və qəhvə kimi mayelər bədəndə suyu saxlayaraq onu çölə atır. Beləliklə, bədən-maye tarazlığımız pozulur. Çay, qəhvə kimi mayeləri qəbul etdikdə, bədənimizə su tökürsünüz. dərhal sonra bir stəkan su içməliyik.

Dietoloq qeyd edir ki, yeməklər arasında su istehlak edilməməlidir: “Çünki bu, bizə yanlış toxluq hissi verir və dərhal sonra aclıq yaradır. Mümkünsə, yeməkdən 30 dəqiqə sonra su içmək faydalıdır. Suyu yavaş-yavaş içməliyik " 
Çox soyuq suya deyil, ilıq suya üstünlük verməliyik. Daha çox su içməyin daha faydalı olacağını düşünmək də səhvdir. O, sözlərini “Unutmamalıyıq ki, artıq su ilə sağlam mineralları da çölə ata bilərik” deyərək yekunlaşdırıb.

Xəbər xətti