Ürək sağlamlığı üçün 1 nömrəli qida

06:42 - 6 May 2024 - DİGƏR

Ürək üçün sağlam pəhrizə göyərti, paxlalılar, qoz-fındıq, zeytun yağı, giləmeyvə və balıq daxildir.
Balıq istehlakı tanınmış, məşhur və beynəlxalq səviyyədə qəbul edilmiş ənənəvi Aralıq dənizi pəhrizinin bir hissəsidir. Bir neçə müşahidə araşdırması göstərdi ki, bu pəhriz daha az ölümlə əlaqələndirilir. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə kardioloq Mustali Dohadvala deyib.
Qeyd edilir ki, ürək sağlamlığına faydaları baxımından hər şeydən çox seçilən balıqdır. Kardioloqlar demək olar ki, yekdilliklə onun tərkibində omeqa-3 yağ turşularının yüksək olması səbəbindən qızılbalıq olduğunu qeyd ediblər. Kardioloq Bradley Serverin dediyinə görə, onların trigliserid səviyyəsini aşağı saldığı, damarların iltihabını azaltdığı və aritmiya riskini azaltdığı göstərilmişdir.

Doktor Dohadvala əlavə etdi ki, həftədə dörd dəfə və ya daha çox balıq yemək kəskin miokard infarktı hallarını azalda bilər:
"Hətta həftədə iki porsiya yemək belə ürək-damar xəstəlikləri olan insanlar arasında böyük ürək-damar hadisələri və ölüm hallarını azalda bilər."
Kardioloq Meri Qrin əkinçilikdə yetişdirilən qızılbalıqdansa vəhşi halda tutulan qızılbalığı seçməyi tövsiyə edir. Bir qayda olaraq, belə balıqlar daha az yağlıdır.

Xəbər xətti