Tər qoxusunu artıran beş qida

07:49 - 10 İyul 2025 - DİGƏR

Tərləmə insan sağlamlığının qorunması və bədənin normal fəaliyyəti üçün həyati vacib olan mürəkkəb və yaxşı tənzimlənən mexanizmdir. Tər özü neytral bir qoxuya malikdir, lakin onu xoşagəlməz edən dərimizdə yaşayan bakteriyalardır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, müxtəlif amillər, o cümlədən müəyyən qidaların istehlakı tərləməni artıra və tərin tərkibini dəyişə bilər.
sarımsaq
Sarımsağın tərkibində alliin var, doğrandıqda və ya çeynədikdə parçalanır və kəskin qoxu olan allisinə çevrilir.
Həzm edildikdə, allisin uçucu kükürd birləşmələrinə parçalanır.
Bu birləşmələr qana sorulur və bütün bədənə yayılır.
Onların bəziləri qaraciyər tərəfindən emal olunur, bəziləri ağciyərlər və tər vəziləri vasitəsilə xaric olur, buna görə də tər kəskin qoxu alır. 24-48 saata qədər davam edə bilər.
Onu zərərsizləşdirmək çətindir, amma mümkündür. Cəfəri, süd, limonlu su və ya aktivləşdirilmiş kömür kömək edə bilər. Bu məhsullar bəzi kükürd birləşmələrini bağlayır, tərin turşuluğunu azaldır və toksinləri udur.
Alkoqol
Alkoqolun 5-10 faizi bədəndən sidik, nəfəs və tərlə dəyişmədən xaric olur. Xarakterik tüstü və tərin kəskin turş qoxusu buradan gəlir.
Alkoqol qan damarlarını genişləndirir, qan dövranını sürətləndirir və kəskin qoxu ilə tərin "stres"inə cavabdeh olan tər vəzilərini aktivləşdirir. Nə qədər çox spirtli içki qəbul etsəniz, xüsusilə gecələr çoxlu içki qəbul etdikdən sonra bir o qədər çox tərləyəcəksiniz.
Alkoqol içdikdən sonra tər toksinlər və turşularla doyur - dəridə yaşayan bakteriyaların sevimli qidası. Onlar aktivləşdirilir və ammonyak və ya sirkə qarışığı ilə "tüstülərə" bənzər xoşagəlməz qoxunu gücləndirirlər.
Bundan əlavə, spirt susuzlaşdırmaya, toksinlərin konsentrasiyasına və kəskin tər qoxusuna səbəb olan antidiuretik hormonun istehsalını boğur.
Bu təsiri azaltmaq üçün adi təmiz su və ya yaşıl çay içmək məsləhət görülür. Bu, intoksikasiyanı və qoxulu maddələrin konsentrasiyasını azaldacaq.
Dəridən zəhərli tərlə qidalanan bakteriyaları təmizləmək üçün antibakterial sabunla duş qəbul edə bilərsiniz. Spirtli içkilər qəbul etdikdən sonra tərin spesifik qoxusu bədən tamamilə təmizlənənə qədər 24 saata qədər davam edir. Problemdən qaçmağın ən yaxşı yolu spirtdən tamamilə imtina etməkdir. Və ya heç olmasa vacib hadisələrdən əvvəl içməyin.
Acı ədviyyatlar
Çili bibərində və digər isti ədviyyatlarda olan kapsaisin və digər aktiv maddələr ağız və yemək borusunda olan reseptorları qıcıqlandırır. Beyin bunu bədənin həddindən artıq qızması siqnalı kimi qəbul edir və tər vəzilərini işə salaraq onu soyutmağa başlayır.
Daha çox tər - bakteriyalar daha rahatdır. İsti ədviyyatlarda mövcud olan uçucu birləşmələr tərə xüsusi ədviyyatlı, turş və ya kəskin kölgə verir. Bu təsir su qəbulunu artırmaqla və ya ədviyyatlı qidaların istehlakını məhdudlaşdırmaqla minimuma endirilə bilər. Və ya təslim olub, bədən aktiv maddələri çıxarana qədər dörd saat gözləyə bilərsiniz.
Kofein
Tərkibində kofein olan qəhvə və enerji içkiləri mərkəzi sinir sistemini aktivləşdirir. O, öz növbəsində tər vəzilərini stimullaşdırır. İfraz olunan tərin ümumi həcmi artır, yağ turşuları ayrılır və bu, bakterial flora üçün əlverişli mühitdir.
Bakteriyalar çoxalır, tər qoxusu güclənir.
Təsiri az qovrulmuş qəhvə növlərini seçməklə və ya bu içkini su ilə yumaqla azaltmaq olar. Bir fincan qəhvə üçün - bir stəkan su. Eyni zamanda, ürəyə yük daha az olacaq.
Pendirlər və şirin süd məhsulları
Pendirlərin yetişmə prosesi zamanı yağ turşuları əmələ gəlir.
Bu birləşmələr qana sorulur və tər vəziləri vasitəsilə qismən ifraz olunur və tərə xarakterik "turş süd" kölgəsi verir. Süd məhsulları bağırsaq mikroflorasının tərkibini dəyişdirərək, bədən qoxusunu gücləndirən hidrogen sulfid və uçucu turşular istehsal edən bakteriyaların sayını artırır.
Şirin süd məhsulları qan şəkərinin səviyyəsini kəskin şəkildə artırır, bu da tər vəzilərini aktivləşdirir və tərin tərkibini dəyişir, onun qoxusunu artırır.
Bu təsiri azaltmaq və neytrallaşdırmaq üçün daha çox lif yemək və şəkərsiz süd məhsulları seçmək lazımdır.
İstənilən halda tərin xoşagəlməz qoxusunu aradan qaldırmaq üçün kifayət qədər su içmək, təzə tərəvəz və meyvələr yemək, gigiyenaya nəzarət etmək, sink tərkibli antiperspirantlardan istifadə etmək faydalı olacaq.

Xəbər xətti