İnsanların çoxu bu təhlükəni bilmir - Buzlu su içdikdən sonra ... 

06:36 - 9 İyul 2025 - Cəmiyyət

Qızmar istidə sərinləmək üçün içilən içkilərə qoyulan buzlar göründüyü qədər saf olmaya bilər. İstifadə olunan su təmiz deyilsə və buz uyğun şəraitdə saxlanmazsa, bakteriyalar üçün çoxalma meydanına çevrilə bilər.
Mütəxəssis zəhərlənməyə səbəb ola biləcək bu vəziyyətlə bağlı mühüm xəbərdarlıqlar edib. Beləliklə, buz necə saxlanmalıdır? Qida zəhərlənməsinin kritik əlamətləri hansılardır? Təfərrüatlar...

Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, yay aylarında soyuq içki istehlakının artdığını bildirən mütəxəssislər, içkilərə qoyulan buzun qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcəyini bildirirlər.

Buzun həm də qida olduğunu və tərkibində zərərli mikroorqanizmlər ola biləcəyini vurğulayan diyetoloq Hülya Yiğit, “Buz dondurularkən istifadə edilən su təmiz deyilsə, stəkanlara qoyularkən buza çılpaq əllə toxunarsa və buz uyğun şərtlərdə saxlanmazsa, mikroblar üçün də zərərli bir yaşayış sahəsinə çevrilə bilər” dedi. Buzun əridilib yenidən dondurulmaması, buz hazırlamaq üçün təmiz sudan istifadə edilməsi lazım olduğunu vurğulayan Yiğit, qida zəhərlənməsinin xarab qida qəbulundan bir neçə saat və ya bir neçə gün sonra baş verə biləcəyini xatırladıb. Hülya Yiğit xüsusilə yay aylarında içkilərin içinə qoyulan və uyğun şərtlərdə saxlanmayan buzdan yarana biləcək qida zəhərlənmələri haqqında məlumat verib.

Yay istilərinin artması ilə qida zəhərlənmələrinin daha tez-tez baş verməyə başladığını xatırladan mütəxəssis “Ancaq son vaxtlar soyuq içki istehlakının artması ilə qida zəhərlənmələri ilə yanaşı, buz zəhərlənməsi ilə də qarşılaşırıq.

Buz həm də qidadır və tərkibində zərərli mikroorqanizmlər ola bilər”. 
“Buzu dondurarkən istifadə olunan su təmiz deyilsə, stəkanlara qoyularkən buza çılpaq əllə toxunarsa, buza toxunan adamın əlləri təmiz olmazsa və buz uyğun şərtlərdə saxlanılmazsa, zərərli mikrobların da yaşayış sahəsinə çevrilə bilər” – Yigit qeyd edir.

Qida zəhərlənməsinin xarab qida qəbulundan bir neçə saat və ya bir neçə gün sonra baş verə biləcəyini deyən Yiğit sözlərini belə yekunlaşdırıb: "Qida zəhərlənməsi tez-tez ürəkbulanma, qarın ağrısı, ishal kimi əlamətlərlə özünü göstərir. Qida zəhərlənmələrində orqanizmin itirdiyi mayenin əvəz edilməsi vacibdir, həm də az yağlı qidalardan istifadə etmək lazımdır. gigiyena şərtlərinə uyğun saxlanmalı və istehlakçıya təqdim edilərkən diqqətli olunmalıdır”.

Xəbər xətti