Balqabaq tumları şəkər xəstələri üçün ideal məhsuldur

05:30 - 6 Fevral 2025 - DİGƏR

Balqabaq ən qədim becərilən bitkilərdən biridir və ilk olaraq təxminən 5500 il əvvəl Meksikada becərilib.
Balqabaq toxumlarının aşağı glisemik indeksi (25) onları diabet xəstələrinin pəhrizində məqbul edir.
"Balqabaq tumları diabet xəstələri üçün ideal məhsuldur. Qidalanma Universitetinin araşdırması onun mineral və vitaminlərlə zəngin olduğunu göstərib.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssislər balqabaq tumlarının aşağı glisemik indeksinə görə diabet xəstələri üçün ideal məhsul olduğunu müəyyən ediblər. Bu məlumatın mənbələri Qidalanma və Sağlamlıq Universitetində aparılan araşdırmanın məlumatları olub.

Balqabaq toxumlarının dəyəri sink, maqnezium və orqanizmin düzgün işləməsi üçün vacib olan B vitaminləri ilə zənginliyindədir.
Bundan əlavə, onlar ürək-damar sağlamlığını və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmağa kömək edən lif, minerallar, B vitaminləri və antioksidantlarla zəngindir. Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, balqabaq toxumlarının tərkibində çoxlu doymamış yağ turşuları rekord miqdardadır.

Bioloq İrina Lyalina vurğuladı ki, balqabaq toxumlarını kiçik hissələrdən başlayaraq üç yaşdan yuxarı uşaqlara vermək təhlükəsizdir və uşağın onları yaxşı çeynəməsini təmin etmək, boğulma riskini aradan qaldırmaqdır.
 
Tədqiqat nəticəsində alimlər belə qənaətə gəliblər ki, qida rasionuna balqabaq tumlarının daxil edilməsi, xüsusilə şəkərli diabetdən əziyyət çəkən insanların sağlamlığının qorunması üçün faydalı addım sayıla bilər. 

Xəbər xətti