Qəhvə içmək üçün ən yaxşı vaxt nə vaxtdır?

06:00 - 9 Yanvar 2025 - MARAQLI

Qəhvə istehlakının faydaları onu nə vaxt içdiyinizdən asılı ola bilər.
Səhərə qədər qəhvə istehlakını məhdudlaşdırmaq erkən ölüm riskinin qarşısını almaq üçün ən yaxşısıdır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bunu “European Heart Journal”da dərc olunan araşdırmanın nəticələri sübut edir.
Əvvəlki araşdırmalara görə, orta səviyyədə qəhvə istehlakı tip 2 diabet, ürək-damar xəstəlikləri və vaxtından əvvəl ölüm riskinin azalması ilə əlaqələndirilə bilər.

Lakin genetika və istehlak edilən və ya əlavə edilən tatlandırıcıların miqdarı kimi amillərin bu əlaqələrə təsir edib-etmədiyinə dair elmi dəlillər ziddiyyətli olmuşdur.
Müəlliflər 1999-cu ildən 2018-ci ilə qədər aparılan Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusundan 18 yaş və yuxarı 40,725 böyüklər üçün pəhriz və sağlamlıq məlumatlarını araşdırıblar.

Uzun illər ərzində 10 dövrədən çox, bu iştirakçılar əvvəlki gün üçün pəhriz təfərrüatlarını təqdim etdilər. Müəlliflər, həmçinin, ən azı bir həftəlik pəhriz nümunəsinə əməl edən Həyat Tərzi Qiymətləndirmə Tədqiqatından 1,463 böyükdən ibarət alt qrupa daxil idilər.

Həm kofeinli, həm də kofeinsiz qəhvə daxil edildi və vaxt üç dövrə bölündü: səhər (4:00-dan 11:59-a qədər), günorta (12:00-dan 16:59-a qədər) və axşam (17:00-dan 3:59-a qədər).

Tədqiqatçılar iki istehlak modelini müəyyən etdilər: səhər və bütün gün. Təxminən 10 illik orta təqib müddətinin sonunda bütün səbəblərdən 4295, ürək-damar xəstəliklərindən 1268 və xərçəngdən 934 ölüm qeydə alınıb.
Qəhvə içməyən insanlarla müqayisədə yalnız səhər qəhvə içmək hər hansı səbəbdən vaxtından əvvəl ölüm riskini 16%, ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskini isə 31% azaldır. Bütün günü qəhvə içənlər riskini azaltmayıb.
Müəlliflər yuxu saatları, yaş, irq, etnik mənsubiyyət, cins, ev təsərrüfatlarının gəlirləri, təhsil, fiziki fəaliyyət səviyyəsi və diabet, hipertoniya kimi pəhriz və sağlamlıq qiymətləndirmələri kimi nəticələri qarışdıra biləcək faktorları nəzərə aldıqdan sonra belə bu tapıntılar qalıb.
Səhər qəhvə içənlər üçün gündə bir fincandan az qəhvə və ya üç stəkandan çox qəhvə içmələri, istehlak etdikləri kofeinli və ya kofeinsiz içkinin miqdarının da əhəmiyyəti yox idi. Səhər bunu etmək hələ də ölüm riski baxımından digər modellərdən daha yaxşı idi.

Xəbər xətti