Yeni il salatlarını altı saatdan çox saxlamaq olmaz
Ucnoqta.az xəbər verir ki, həkim İnna Remeşilonun sözlərinə görə, insanların yeməklərə və salatların hazırlanmasına sərf etdikləri vaxta heyifi gəlsə də, onları heç bir halda altı saatdan çox saxlamaq olmaz. Xüsusilə yumurta salatlarına gəldikdə.
Əks halda, zəhərlənmə riski yüksəkdir.
Kəsilmiş tərəvəzlərə gəldikdə, onları 18 saat ərzində istehlak etmək yaxşıdır, ancaq soyuducuda saxlandıqda.
Tərəvəz turşusu 36 saat, jele əti isə 10-12 saat ərzində yeyilməlidir. Əti bişirmə üsulundan asılı olaraq 24 saatdan 36 saata qədər saxlamaq olar.
Tərəvəz və meyvələri düzgün yumaq, qaynadılmışlara üstünlük verməklə, istehlakdan əvvəl yumurtaları emal etmək vacibdir.
Çiy ət və balıq bişmiş qidalardan ayrı saxlanılmalıdır. Artıq hazırlanmışı sərinləyin və qapalı bir qabda saxlayın. Bütün məhsullar +5-dən aşağı və ya +60-dan yuxarı temperaturda saxlanılarsa, patogen mikrofloranın böyüməsi azala bilər.
Buna görə də mətbəxdə yeməklərin iki saatdan artıq saxlanması insanları qida zəhərlənməsi riski ilə üz-üzə qoyur.