Müxtəlif növ kartofların qan təzyiqinə və çəkiyə təsiri

08:00 - 5 Sentyabr 2025 - Cəmiyyət

Kartof dünyanın ən məşhur qidalarından biri olaraq qalır. Əvvəllər hesab olunurdu ki, onların istehlakı qan təzyiqini artıra və çəki artımına kömək edə bilər. Köhnə tədqiqatlar kartofun bişirilmə üsulunu və onların birləşdirildiyi məhsulları nəzərə almırdı.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, London İmperial Kollecinin alimləri INTERMAP layihəsində iştirak edən 40-59 yaş arası ABŞ və Böyük Britaniyadan olan 2696 böyüklərin məlumatlarını təhlil ediblər. Onlar müxtəlif kartof yeməklərinin - qaynadılmış, püresi, bişmiş, qarışdırılmış və qızardılmış - qan təzyiqinə və bədən çəkisinə təsirini qiymətləndiriblər.

Nəticələr göstərib ki, qaynadılmış, bişmiş və kartof püresi qan təzyiqinə və çəkiyə təsir etmir. Eyni zamanda, xüsusilə ABŞ-da qadınlarda qızardılmış kartofun müntəzəm istehlakı qan təzyiqinin artması və bədən kütləsi indeksinin artması ilə əlaqələndirildi. Kişilərdə belə bir təsir qeyd edilməmişdir.

Tədqiqatçılar yağlı, duzlu və ya şirin qidalarla birləşdirildikdə qızardılmış kartofun mənfi təsirinin gücləndiyini vurğuladılar. Tərəvəz və ya yağsız zülallarla istehlak edildikdə belə bir təsir müşahidə edilməmişdir.

Xəbər xətti