Qırmızı ət həqiqətən zərərlidir?

09:36 - 22 May 2025 - DİGƏR

Qırmızı ət əsrlər boyu insan qidasının mühüm tərkib hissəsi olmuşdur. Onun istehlakı bədəni qiymətli qidalarla təmin edir, lakin müasir tədqiqatlar potensial sağlamlıq və ətraf mühit risklərinə işarə edir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Medical News Today öz məqaləsində qırmızı ət yeməyin faydaları və zərərləri, müxtəlif xəstəliklərlə əlaqəsi, sağlamlığı və planeti qorumaq üçün mümkün alternativlərə baxıb.

Qırmızı ət bir çox insan üçün vacib qida mənbəyi olaraq qalır. Bədəni aşağıdakılarla təmin edir:
Bitki mənşəli dəmirdən bədən tərəfindən daha asan mənimsənilən heme dəmiri.
Vitamin B-12, sinir sistemi və enerji istehsalı üçün vacibdir.
İmmunitet və yaraların sağalması üçün vacib olan sink.
Dokuların bərpasına və əzələ böyüməsinə kömək edən zülallar.
Bununla belə, balıq, yumurta, süd məhsulları və ya bitki mənşəli protein mənbələri (mərcimək, noxud) kimi digər mənbələr də bu qidaları təmin edə bilər.
Qırmızı ət, xüsusilə işlənmiş ət, tərkibində doymuş yağ və duzun yüksək olması səbəbindən xolesterol səviyyəsinə təsir göstərə bilər.
Qırmızı ətin müntəzəm istehlakı lipidlərin və trimetilamin-N-oksidin yığılması səbəbindən ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması ilə əlaqələndirilir.
Xərçəng və qırmızı ət
Qırmızı ət 'ehtimal ki, insanlar üçün kanserogen' ola bilər. Kolbasa və pastırma kimi emal edilmiş ətlər "kanserogen" kimi təsnif edilir.
Müntəzəm olaraq çox miqdarda işlənmiş ət istehlakı kolorektal xərçəng riskini artıra bilər.
Pişirmə texnologiyaları (məsələn, qril, qızartma) heterosiklik aminlər və aromatik polisiklik karbohidrogenlər kimi kanserogen birləşmələr yaradır.
Qırmızı ət qəbulunu azaltmaq istəyənlər üçün çoxlu sağlam və qidalı alternativlər var:
Quş əti (toyuq, hinduşka): Heyvan zülalları üçün daha yağsız seçimlər.
Balıq və dəniz məhsulları: Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.
Paxlalılar (mərci, lobya, noxud): bitki zülalının, lifin və mikroelementlərin əla mənbəyidir.
Sağlamlıq və ekoloji riskləri minimuma endirmək üçün qırmızı ətin normada istehlak edilməsi vacibdir:
İşlənməmiş qırmızı ət həftədə 350-500 q-dan çox olmamalıdır.
İşlənməmiş və yağsız ət kəsimlərinə üstünlük verin.
İşlənmiş ətlərdən (kolbasa, donuz, sosiska) çəkinin.
Kanserogenlərin əmələ gəlməməsi üçün əti aşağı temperaturda bişirin.
Pəhrizinizi bitki qidaları, taxıl və tərəvəzlərlə şaxələndirin.

Qırmızı ət mühüm qida mənbəyidir, lakin onun həddindən artıq istehlakı sağlamlıq və ətraf mühitə mənfi təsir göstərə bilər. Bitki əsaslı qidaların artırılması və qırmızı ətin azaldılması da daxil olmaqla yeməyə balanslaşdırılmış yanaşma həm şəxsi sağlamlığınızı, həm də planetin sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər. Seçim hər bir fərddən asılıdır, lakin bu, gələcəyimizə əhəmiyyətli dərəcədə təsir edə bilər.

Xəbər xətti