Xərçəngə səbəb olan qidalar - Qidalanma ilə bağlı bu səhvlər...

11:17 - 9 Aprel 2025 - DİGƏR

Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, piylənmə həm xərçəng müalicəsinə reaksiyanı zəiflədir, həm də bu xəstəlikdən ölüm riskini artırır. Bu qidalar arasında həftədə 3 dəfədən çox istehlak edilməsi qətiliklə tövsiyə edilməyən biri də var. 

Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına istinadən xərçəngə səbəb olan qidaları təqdim edirik...
Qidalanma həm fiziki, həm də ruhi sağlamlığa böyük təsir göstərir. Tədqiqatlar göstərir ki, adekvat və balanslı qidalanma da xərçəngdən qorunmaqda mühüm elementdir.

Piylənmə müxtəlif sağlamlıq problemlərinə, o cümlədən xərçəngə səbəb olur. Bu səbəblə rafine un və şəkərdən uzaq durmaq, təzə meyvə və tərəvəzlərdən istifadə etmək, tərkibində heyvan yağı olan qidaları az yemək, antioksidantlarla zəngin qidalar yemək vacibdir.

Mütəxəssislər araşdırmalara diqqət çəkir və piylənmənin böyrək, döş, mədəaltı vəzi, qaraciyər, öd kisəsi, yemək borusu, kolorektal, endometrium və hematoloji kimi xərçənglərlə əlaqəli olduğunu bildirirlər.

Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən çox edilən qida səhvlərindən biri həftədə 3 dəfədən çox qırmızı ət yeməkdir. Çünki qırmızı ətin tərkibində doymuş yağdan başqa nitrit və nitrat var. Bunlar da kanserogen olduğu üçün xəstəlik riskini artırır.

Mütəxəssislər az yağlı ət, pendir və süd məhsulları istehlak etməyi tövsiyə edir; O, həmçinin süfrəyə lifli qidaların daxil edilməsini tövsiyə edir. Lif çatışmazlığı kolon xərçəngi riskini artırır.
Xərçəng riskinizi artıran qidaları təqdim edirik:
Trans yağlar
Emal edilmiş və hisə verilmiş ət
Cips
Broyler balıqları
Süni dadlandırıcılar
Alkoqol
Siqaret
Rafinə olunmuş un
GMO qidalar
Qeyri-üzvi müyvə tərəvəzlər
Konserv və turşular

Xəbər xətti