Qəhvə stimullaşdırıcı təsir göstərir. Alimlər bu içkinin sağlamlığa necə təsir etdiyini öyrənmək üçün çoxlu araşdırmalar aparıblar. İndi məlum olub ki, robusta ürəyə zərər verə bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Təbiət Elmləri Fakültəsinin dekanı İrina Lyalina bildirir ki, qəhvənin orqanizmə nə qədər zərərli olacağı hansı içki növündən asılıdır.
Alimlər və həkimlər deyirlər ki, orta ölçülü qəhvə bədənə güclü mənfi təsir göstərmir.
Belə ki, alim Robustanın Arabica-dan daha zərərli olduğunu izah edib. Eyni zamanda, həcmcə kiçik, lakin daha çox konsentrasiyalı olan espresso xüsusilə böyük miqdarda istehlak edildikdə ürəyə yükü artırır.
Lungo ürəyə eyni təsir göstərir, çünki tərkibində espresso ilə eyni miqdarda kofein var.
Americanoya su əlavə etmək kofein konsentrasiyasını azaldır, lakin içkinin özü daha böyükdür. Buna görə də, bir Americano standart espresso ilə müqayisə edilə bilən miqdarda kofein ehtiva edə bilər və ürəyə orta dərəcədə təsir edə bilər, alim əlavə etdi.
Düz ağ və kapuçino südlü qəhvədir, burada espressoya əlavə olaraq süd əlavə edilir. Kofeinin təsirini bir qədər yumşaldır, onun udulmasını ləngidir.
Sonda Lyalina əlavə etdi ki, ürək problemi olan insanların kofein istehlakını tamamilə azaltması daha yaxşıdır. Əgər bu mümkün deyilsə, onlar üçün süd əlavə edilmiş içki seçmək və gündə bir fincan qəhvədən çox içməmək daha yaxşıdır.