Diş çürüməsinin və ağız qoxusunun qarşısını alan qidalar

06:42 - 22 Noyabr 2024 - DİGƏR

Qidalanma vərdişləri ağız və diş sağlamlığına böyük təsir göstərir. Mütəxəssislər probiotik qidaların diş çürüməsinin əmələ gəlməsinin qarşısını aldığını bildirirlər.
Bəs hansı qidalar ağız və diş sağlamlığını qoruyur? Təfərrüatlar...

Ucnoqta.az xəbər verir ki, prof. Dr. Bilinç Bulucu probiyotiklərin ağız florasını qoruduğunu və ağızda patogen mikroorqanizmlərin çoxalmasının qarşısını alaraq diş sağlamlığını yaxşılaşdırdığını bildirdi.

Bulucu diş çürüməsinin bütün dünyada ümumi bir sağlamlıq problemi olduğunu və müalicə edilmədikdə diş itkisinə səbəb ola biləcək xroniki bir xəstəlik olduğunu bildirib.
"Kariesin səbəbi çox səbəbli və əsas faktorlar ağızda "Streptococcus mutans" qrupu mikroorqanizmlər, həddindən artıq karbohidrat qəbulu (xüsusilə saxaroza) və bu faktorların qarşılıqlı təsirinə kifayət qədər vaxt keçməsidir. İkincil amillər. cinsi, coğrafiyası, dişin kalsifikasiya keyfiyyəti, hormonal dəyişikliklər, tüpürcəkdir."

Qatıq, ayran, kefir, keçi südü və sirkə kimi probiotik tərkibli qidaların ümumi sağlamlığa müsbət təsir etdiyini vurğulayan Bulucu, probiotiklərin diş çürüməsi və ağız sağlamlığına təsirinin maraq doğurduğunu və araşdırmaların aparıldığını vurğuladı. 

Probiyotiklərin ağız sağlamlığının yaxşılaşdırılmasında əhəmiyyətli rol oynaya biləcəyinə və bu mikroorqanizmlərin diş çürüməsi və ağız infeksiyalarının qarşısının alınmasında təsirli ola biləcəyinə diqqət çəkən Bulucu, probiyotiklərin ağızda patogen mikroorqanizmlərin çoxalmasının qarşısını alaraq ağız florasını qoruduğunu və diş sağlamlığını yaxşılaşdırdığını qeyd etdi.

Bundan əlavə, probiyotiklər ağızdakı candidaların sayını azaltmaqla infeksiyaları idarə etməyə kömək edir. Ağızda bu mikroorqanizmlərin müsbət balansını yaradaraq ağız qoxusunun, candida infeksiyalarının və diş əti xəstəliklərinin, eləcə də kariyesin müalicəsində təsirli olur.
"Qidalanma vərdişlərinin diş sağlamlığına təsirlərini nəzərə alsaq, probiyotiklər ümid verici bir araşdırma mövzusudur" deyən Bulucu, "Bu mikroorqanizmlərin diş çürüməsinin qarşısının alınmasında və ağız infeksiyalarının müalicəsində əhəmiyyətli bir yerə sahib olacağına və probiyotiklərin təsirlərinə inanıram" dedi. ağız sağlamlığı ilə bağlı gələcəkdə daha geniş istifadə sahələri tapacaq.
“Mövzunu daha yaxşı başa düşmək üçün qarşıdakı illərdə daha çox klinik tədqiqatlar aparılmalıdır”.

Xəbər xətti