Kimlərə ət yemək olmaz? - Gündəlik ət rasionu

05:48 - 11 Oktyabr 2024 - DİGƏR

 Ətin orqanizmə hansı faydaları var? Onun gündəlik istehlak dərəcəsi nə qədərdir? Ətdən tamamilə imtina etmək mümkündürmü? Həddindən artıq yemək nəyə səbəb ola bilər? Hansı ət ən sağlamdır? 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu və digər suallara qastroenteroloq Natalya Şulqa cavab verib.
O bildirib ki, ət balanslaşdırılmış qidalanmanın vacib elementidir, onun tərkibində vitaminlər, mikroelementlər, amin turşuları və zülal var.
 Pəhrizdə həm ağ, həm də qırmızı ət olmalıdır.

Həkim əlavə edib ki, mal və dana əti ən pəhrizli və təhlükəsiz ət növləri hesab olunur. Onlar asanlıqla həzm olunur və mədə turşuluğunu normallaşdırır. Quzu ətində daha az xolesterin var, lakin həzm problemi olan insanlara, uşaqlara və yaşlılara tövsiyə edilmir. Donuz əti daha yağlıdır, lakin həzm üçün faydalıdır.

Quş əti pəhrizdə zülal mənbəyidir, lakin dəmir çatışmazlığından qorunmaq üçün yalnız toyuq döşünü yeməməlisiniz.
Yetkinlər üçün ət yemək norması həftədə 1-2 dəfə gündə 150 qramdır.

Ətdən tam imtina amin turşularının, dəmirin və B12 vitamininin çatışmazlığına, həmçinin bağırsaq mikroflorasının pisləşməsinə səbəb ola bilər.
Həddindən artıq ət istehlakı qəbizliyə, 2-ci tip diabetə, xolesterol səviyyəsinin artmasına, xərçəng riskinə və qocalmanın sürətlənməsinə səbəb ola bilər.
Həkim əti vitamin və liflə zəngin olan tərəvəz və göyərti ilə birləşdirməyi tövsiyə edir. Bu garnitür rifahınızı və həyat keyfiyyətinizi yaxşılaşdırır.
Yalnız ət yemək orqanizmi lifdən məhrum edir və qaraciyər və böyrəklərin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir ki, bu da ateroskleroza səbəb ola bilər.
Ət yemək üçün mütləq əks göstərişlər amin turşularının və üzvi turşuların metabolik pozğunluqları, həmçinin heyvan mənşəli məhsullara allergik reaksiyalardır.
Ürək xəstəliyi riski yüksək olan insanlar ət qəbulunu azaltmalıdırlar.
 Həkim dəmir çatışmazlığı anemiyası, zülal çatışmazlığı və əməliyyatdan sonrakı dövrdə ətdən tamamilə imtina etməyi məsləhət görmür.

Xəbər xətti