Bir neçə dəqiqədə portağalı necə soymaq olar

07:03 - 17 Dekabr 2025 - MARAQLI

Naringi, portağal və digər sitrus meyvələri sevimli qış meyvələridir, amma onları soymağın gözləniləndən daha uzun çəkdiyini kim yaşamayıb?

Ucnoqta.az xəbər verir ki, aşpaz Aleksandr Oqorodnik bunu bıçaq və ya hətta əllər olmadan etməyin sirrini paylaşdı və əsas tərkib hissəsi pektinazdır.
Pektinaz pektin maddəsini parçalayan bir fermentdir. Pektin meyvə hüceyrələrini bir yerdə saxlayan və seqmentlər arasında nazik təbəqələr yaradan təbii "yapışqan"dır. Pektin meyvəyə forma və quruluş verir və dilimləri bir yerdə saxlayır.

Pektinazla soyma prosesi sadə və demək olar ki, sehrli olur; dilimlər bıçaq olmadan asanlıqla ayrılır və meyvə teksturası mükəmməldir.
Pektinazın istifadə edildiyi yerlər
Bu ferment çoxdan peşəkarlara məlumdur:
Restoranlar və çörək sexləri: desertlərdə mükəmməl sitrus dilimləri üçün;
Miksologiya: sellülozsuz şəffaf şirələr əldə etmək üçün;
Desertlər və musslar: hamar pürelər və lifsiz teksturalar üçün;
Evdə yemək bişirmək: adi meyvələri yeməklərinizdə möhtəşəm bir tərkib hissəsinə çevirmək.
Pektinaz adi bir mətbəxi evinizdə kiçik bir restorana çevirməyə kömək edir.
Pektinazdan necə istifadə etməli
1% pektinazı suda həll edin (məsələn, 1 litr suya 10 q ferment).
Meyvəni məhlula batırın.
24 saat saxlayın.
Yuyun və mükəmməl təmiz parçalardan həzz alın.

Nəticədə soyulmuş, toxumsuz və zədələnməmiş meyvələr desertlərdə, musslarda və ya hətta sadə bir qəlyanaltı kimi istifadəyə hazırdır.
İndi mandarinlərin soyulması yarım saatdan az vaxt aparır və meyvə sanki restoran mətbəxində hazırlanıbmış kimi görünür. Üstəlik, bu, desertlərə, musslara və kokteyllərə teksturalı bir zəriflik qatmaq üçün əla bir yoldur.

Xəbər xətti