Qan şəkərinə nəzarət üçün ən yaxşı 8 qida

07:44 - 13 Avqust 2025 - Cəmiyyət

Şəkərli diabetiniz varsa, düzgün qidaların qan şəkərinə daha yaxşı nəzarət etmək üçün əlavə faydası var.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloqlar hansı qidaların qan şəkərinizi tez bir zamanda aşağı salacağını qeyd ediblər.
Çia toxumu
Cəmi 1 unsiya və ya təxminən 28 qram çia toxumunda qan şəkərini bərabərləşdirən 10 qram lif var.
Konservləşdirilmiş balıq
Konservləşdirilmiş ton balığı, qızılbalıq, skumbriya və sardina uzun zəncirli omeqa-3 yağ turşuları DHA və EPA-nın yaxşı mənbəyidir. Tədqiqatlar göstərdi ki, bu sağlam yağlar qan şəkərinə nəzarəti və ürək sağlamlığını yaxşılaşdıra, həmçinin iltihabı azalda bilər.
Badam unu
Qeydiyyatlı diyetisyen Meqan Uornke deyir ki, bu qozlu un, qan şəkərini sabitləşdirən lif və zülalınızı artırarkən karbohidratları kəsməyə kömək edə bilər.
Konservləşdirilmiş paxlalılar
Lobya, noxud və mərcimək kimi konservləşdirilmiş paxlalılar sizə qan şəkərini tənzimləyən zülal və lifin sağlam dozasını verən bir neçə qidadan biridir. Yəqin ki, buna görə sistematik bir araşdırma, paxlalıların tez-tez yeyilməsinin diabetli insanlarda aşağı aclıq qan qlükoza və A1C ilə əlaqəli olduğunu müəyyən etdi.
Üstəlik, paxlalılar praktiki olaraq heç bir doymuş yağ və ya xolesterol ehtiva etmir, bu da onları ürək üçün sağlam edir.
Darçın
Qau deyir: "Darçın antioksidantla zəngin, təbii şirin, şəkərsiz qidadır və qan şəkərini azaltmağa kömək edə bilər".
Bəzi tədqiqatlar hətta darçın əlavələrinin oruc qan qlükozasını və A1C səviyyəsini aşağı sala biləcəyini tapdı.
Çərəz
Kiçik bir ovuc qoz-fındıqda hər şey var - bitki zülalı, lif, ürək üçün faydalı yağlar və müxtəlif vitaminlər və minerallar.
Qoz-fındıq qan şəkərinə nəzarət üçün o qədər faydalıdır ki, tədqiqatlar göstərdi ki, müntəzəm olaraq qoz-fındıq yeyən insanların 2-ci tip diabetə tutulma ehtimalı daha azdır. Səbəblərdən biri, qlükozanın udulmasını yavaşlatan, daha sabit qan şəkəri səviyyəsini təşviq edən lif və zülalın birləşməsi ola bilər. Bundan əlavə, qoz-fındıqda olan sağlam yağlar da ürək sağlamlığını dəstəkləyə bilər. Bütün qoz-fındıq faydalı ola bilsə də, qoz və diabetlə bağlı araşdırmalar xüsusilə həvəsləndiricidir. Məsələn, bir araşdırma qoz yeyən insanların oruc tutmaqda qlükoza, trigliseridlər və qan təzyiqi səviyyəsinin aşağı düşdüyünü göstərdi.
Yulaf
Yulaf xolesterolu bədəndən çıxarmağa kömək edən beta-qlükan adlı unikal liflə zəngindir. Ürək xəstəliyi və insultdan qorunmaqla yanaşı, tədqiqatlar tez-tez yulaf istehlakı ilə tip 2 diabet riskinin azalması arasında əlaqə olduğunu göstərdi.
Sorgum
Diyetisyen Lauren Manacher deyir: "Sorghum təbii lif mənbəyidir, araşdırmalar göstərir ki, sağlam çəki saxlamağa və çəki idarə etməyə kömək edə bilən əsas qida maddəsidir".
Sorgum həmçinin digər bütün taxıllara nisbətən daha yavaş həzm olunan davamlı nişasta ehtiva edir, buna görə də qan şəkərində sıçrayışa səbəb olma ehtimalı azdır. Həm də qlütensizdir, bu həm 1-ci tip diabet, həm də çölyak xəstəliyi olan insanlar üçün böyük fayda ola bilər.

Xəbər xətti