Ekoloji və Təkamül Fiziologiyasında quşlarda spirt istehlakına dair bir məqalə dərc edilib.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, müəlliflər meyvə və nektar kimi şirin qidalarla qidalanan quşların təbii qıcqırma nəticəsində yaranan spirti müntəzəm olaraq qəbul edib-etmədiyini araşdırıblar.
Eyni zamanda, quşlarda spirt intoksikasiyası sağ qalma və reproduktiv müvəffəqiyyəti azaltmalıdır. Müəlliflər alkoqol mübadiləsinin əlavə məhsulu olan etil qlükuronidin (EtG) səviyyəsinin növlər arasında dəyişəcəyini təklif edirdilər. Və bu, quşların nə yediyindən asılı olacaq.
Etil qlükuronid spirt parçalandıqdan sonra bədəndə qalır. Müəlliflər kimyəvi analizdən istifadə edərək 17 quş növünün tüklərini və qaraciyər nümunələrini sınaqdan keçiriblər.
Seçim Berklidəki (Kaliforniya) Zoologiya Muzeyinin kolleksiyasından nümunələrin mövcudluğu ilə müəyyən edilib.
Gözlənildiyi kimi, EtG tez-tez kolibri quşlarında (əsasən nektar qidalandırıcıları) aşkar edilmişdir. Xüsusilə şəhər quşlarında, çünki insanlar tez-tez kolibri quşlarını tərkibində şəkər olan, tez fermentasiya edən xüsusi yemlərlə bəsləyirlər.
Bununla belə, EtG gözlənilmədən digər pəhrizləri olan quşlarda da tapıldı. Hətta toxumları, həşəratları və digər heyvanları yeyənlərdə.
Beləliklə, müəlliflər "quşlarda etanolun məruz qalması əvvəllər tanınandan daha geniş yayılmış ola bilər" qənaətinə gəlirlər.