Acılı qidalar sağlam insan üçün təhlükə yaratmır və mədə turşuluğu az olan insanlar üçün faydalı ola bilər. Lakin mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlara belə qidalardan istifadə etmək tövsiyə edilmir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bunu tibb elmləri doktoru, dietoloq Marqarita Koroleva deyib.
Onun sözlərinə görə, ədviyyatlı yeməyə dözümlülük ağızdakı reseptorların sayından və həzm sisteminin vəziyyətindən asılıdır. Uşaqlıqdan ədviyyatlı yeməklərə alışmış Asiyanın sakinləri, selikli qişanın qıcıqlanması ilə qarşılaşa bilən şimal ölkələrinin sakinlərinə nisbətən bu cür məhsullara daha asanlıqla dözürlər. Ancaq mədə-bağırsaq xəstəlikləri olmadığı təqdirdə ciddi nəticələr olmayacaq.
Koroleva bildirir ki, ədviyyatlı yeməklər tüpürcək və həzm fermentlərinin istehsalını stimullaşdırır. Buna görə də qastrit, xora və eroziya zamanı belə məhsullar iltihabı artırır. Bu vəziyyətdə, onlar müntəzəm olaraq deyil, yalnız kiçik miqdarda istehlak edilə bilər.
Həzm problemi olmayan insanlar üçün ədviyyatlı yeməklər iştahı yaxşılaşdıra, zülalın udulmasına kömək edə və bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyə bilər. Bu, turşuluğu az olan və mədə şirəsinin ifrazı azalmış yaşlı insanlar üçün xüsusilə vacibdir.
İsti yeməklər xoşagəlməz hisslərə səbəb olmazsa, müntəzəm olaraq diyetə daxil edilə bilər - bədən zamanla uyğunlaşacaq. Ancaq mədə-bağırsaq traktından simptomlar varsa, ədviyyatlı qidalardan uzaq durmaq daha yaxşıdır.