Dietoloq Cemre Balkan yumurta, süd, süd məhsulları, tərəvəz, meyvə, taxıl çörəyi və yağlı bitkilər kimi imsakda sizi tox və susuz saxlayan qidaları istehlak etməyin doğru olduğunu bildirib.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Cemre Balkan sizi uzun müddət tox saxlayacaq, susuzlaşdırmayacaq qidalar haqqında məlumat verib. Cemre Balkan imsakda istehlak edilməli olan qidalardan tutmuş, iftarda istehlak ediləcək qidalara qədər məsləhətlərə toxunub, eyni zamanda ümumi yanlış təsəvvürlər barədə xəbərdarlıq edib.
"Qızıl qayda oruc tutanda normal vaxtlarda olduğu kimi kafi və balanslı qidalanmadır. Çox yağlı, çox duzlu və həddindən artıq şirin yeməklərdən uzaq durmaq lazımdır" – Balkan deyib.
Bunların yerinə asan həzm olunan və mədə-bağırsaq sistemində uzun müddət qala bilən tərəvəzlərə üstünlük verin.
O, qeyd edir ki, meyvə və taxıl məhsullarına üstünlük verilməlidir. Sahur yeməyi mütləq edilməlidir. Sizi doyuracaq və sahura susamayacaq qidalarla qidalanmılmalıdır. Yumurta, süd və süd məhsulları, tərəvəz və meyvələr, taxıl çörəyi və yağlı toxumları seçə bilərsiniz.
"İftara şorba ilə başlamaq həzm sistemini rahatlaşdıracaq. İftardan sonra bir anda böyük porsiyalar yerinə fasilələrlə və kiçik hissələrdə yeyin. İftar ilə sahur arasında tez-tez su için. Gündə 2-2,5 litr kifayət edəcək. Süd, ayran, adi soda, təzə sıxılmış meyvə və tərəvəz şirələri, cökə və qızılgül kimi bitki çayları da maye ehtiyacınızı qarşılamağa kömək edəcək. Çay və qəhvə digər tərəfdən, sidikqovucu olduğu üçün bədəndən maye boşalmasına səbəb olur (sidik ifrazını sürətləndirir) və vücudunuz susuzlaşa bilər.
Ramazan ayında həddindən artıq çay və qəhvə istehlakından çəkinin. Şirin dişinizi ilk növbədə meyvələrlə təmin etməyə çalışın. İftardan 1-2 saat sonra qısa məsafəyə gəzintilər etmək həzmi yaxşılaşdıracaq.