Yemək bişirərkən hansı yağdan istifadə edilməlidir?

10:16 - 16 Oktyabr 2025 - DİGƏR

Mövsümi dəyişikliklər təkcə təbii aləmi deyil, mətbəximizi də dəyişir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, havalar soyuduqca süfrələr isinir və reseptlər daha qidalı olur. Ancaq bu dövrdə tez-tez verilən bir sual var: yemək hazırlayarkən hansı yağı istifadə etməliyəm? 
Yağın tüstü nöqtəsini necə təyin edə bilərik? Buna görə yağ seçmək çox vacibdir. 
Qızartma, çörək bişirmə və ya salat... Hər biri üçün düzgün yağ seçmək qida dəyərini qorumaq və sağlamlığı dəstəkləmək üçün açardır.

Tüstü nöqtəsi nədir və nə üçün vacibdir?
Yağ seçərkən ən əsas meyarlardan biri onun tüstü nöqtəsidir. Əsasən, bu, istiliyə məruz qaldıqda yağın parçalanmağa və qaynamaya başladığı temperatura aiddir. Yağ bu nöqtəyə çatdıqda, sərbəst radikallar və zərərli birləşmələr əmələ gələ bilər.

Bu, təkcə onun qida dəyərini azaldır, həm də həzm sistemini gərginləşdirə və uzun müddət ərzində iltihabı artıra bilər. Buna görə də, yağ seçərkən aşağıdakı qaydanı xatırlamaq vacibdir: temperatur nə qədər yüksək olarsa, tüstü nöqtəsi də bir o qədər yüksəkdir.

1- Zeytun yağı
Zeytun yağı Aralıq dənizi mətbəxinin mərkəzində durur, hətta maye qızıl da adlandırılır. Soyuq ekstraksiya zeytun yağı polifenollar və E vitamini ilə zəngindir. O, salatlar, buxarda bişmiş tərəvəzlər və son toxunuşlar üçün idealdır. Bununla belə, onun istilik müqaviməti düşündüyü qədər aşağı deyil.
Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək keyfiyyətli sızma zeytun yağı öz struktur bütövlüyünü 160-180 dərəcə Selsiyə qədər saxlaya bilir. Bu, zeytun yağının növündən asılı olaraq 220 dərəcə Selsiyə çata bilər. Bu o deməkdir ki, mətbəxinizdə yüngül qızartma, zeytun yağı əsaslı yeməklər, çörək bişirmək və aşağı və orta istilikdə bişirmək üçün təhlükəsiz istifadə edilə bilər.

Burada tövsiyyə zeytun yağını uzun müddət qızartmaq üçün deyil, qısa müddətli istilik müalicəsi üçün istifadə etməkdir. Və əlbəttə ki, onu bütün salatlarınıza son toxunuş kimi əlavə etməyi unutmayın! Bu, həm antioksidanları, həm də ləzzəti artıracaq.

2- Kərə yağı
Kərə yağı aşağı tüstülənmə nöqtəsinə malikdir, təxminən 150 dərəcə Selsi. Buna görə də uzun müddət qızartmaq üçün uyğun deyil. Bununla belə, ərinmiş kərə yağı, su və süd qatı maddələrdən təmizlənmiş kərə yağının təmizlənmiş formasıdır; buna görə də istiliyə daha çox davamlıdır.

Uzadılmış bişirmə tələb edən yeməklər üçün yağ seçə bilərsiniz. Bununla belə, hər iki yağın doymuş yağ olduğunu xatırlatmaq istəyirəm. Doymuş yağlar bədəni enerji ilə təmin edir və yağda həll olunan vitaminlərin udulmasına kömək edir; lakin həddindən artıq istehlak ürək-damar sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.
Buna görə porsiyaya nəzarət vacibdir. Burada tövsiyə şaxələndirmək və müxtəlifliyi təmin etməkdir. Səhər yeməyində kərə yağı ilə yumurta hazırlamısınızsa, axşam yeməyi seçimlərinizə zeytun yağı əlavə etməlisiniz.

3- Günəbaxan yağı
Günəbaxan yağı, şübhəsiz ki, mətbəxdə ən çox istifadə edilən yağlardan biridir. Bu yağlar yüksək tüstülənmə nöqtəsinə görə (220-240 dərəcə Selsi) tez-tez qızartmaq üçün istifadə olunur. Dərin qızartma üsulları dedikdə ağla gələn ilk yağ alternatividir.

Bununla belə, onların yüksək səviyyədə çoxlu doymamış yağ turşularını (PUFA) ehtiva etdiyini qeyd etmək vacibdir. Bu yağlar yüksək temperaturda oksidləşərək trans yağlara çevrilə bilər. Beləliklə, rahat görünsə də, təkrar qızartmaq üçün istifadə edilməməlidir.

4- Kokos yağı
Hindistancevizi yağı son illərdə sürətlə populyarlıq qazanıb. Tərkibindəki orta zəncirli yağ turşuları (MCTs) sürətli enerji təmin edir və həzm etməyə kömək edir.
Bundan əlavə, yüksək tüstülənmə nöqtəsi (təxminən 200-220 dərəcə Selsi) onu qızartmaq və ya çörək bişirmək üçün uyğun seçim edir. Buna görə bişmiş desert və tort reseptlərində seçilir.

Davamlı olmaması səbəbindən onu yemək və ya qidalanma proqramlarıma çox vaxt daxil etməsəm də, istifadə etməyi seçsəniz, kiçik bir xəbərdarlıq etmək istəyirəm. Hindistancevizi doymuş yağda yüksəkdir, onun 85%-ni təşkil edir. Buna görə də, balanslaşdırılmış hissədə istehlak etməyinizə əmin olun. Bitki əsaslı, balanslaşdırılmış pəhrizə daxil edildikdə faydalıdır, lakin onun tək başına möcüzəvi bir yağ olmadığını xatırlamağa dəyər.///cnnturk

Xəbər xətti