İftardan ən az 2 saat sonra desert yeyin

06:51 - 12 Mart 2025 - Cəmiyyət

 “İftar zamanı və ya dərhal sonra desertlər istehlak etmək həzm problemlərinə və qan şəkərinin pozulmasına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən deserti iftardan ən az 2 saat sonra istehlak etmək daha yaxşı olar”.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu açıqlama ilə diyetoloq Seda Nasuhbeyoğlu danışıb.
Diyetoloq Ramazan ayında sağlam qidalanmaq üçün qida seçiminə və yemək müddətinə diqqət yetirilməsi lazım olduğuna diqqət çəkir. 

Ramazan ayında uzun saatlar oruc tutmaq səbəbiylə qan şəkərinin aşağı düşməsi səbəbiylə şəkər istəyinin ola biləcəyini vurğulayan Dietoloq Seda Nasuhbeyoğlu, "Şəkər xəstəliyiniz yoxdursa, həftədə 2 porsiya ilə məhdudlaşan südlü desertlərə üstünlük verilə bilər. Ramazanda desert istehlak etmək istəyirsinizsə, 1 porsiya südlü desert, 1 porsiya desert meyvəsi istehlak edə bilərsiniz həftədə bir dəfə pəhriz proqramınızdan 1 stəkan süd, 1 dilim çörək, 1 orta boy meyvə çıxararaq."

Şirniyyat istehlak edərkən diqqət etməli olduğumuz ən vacib məqamın hazır olanları almaqdansa, evdə hazırladığımız və tərkibini bildiyimiz südlü desertlərə üstünlük vermək lazımdır. İftarda yağda qızardılmış və həddindən artıq şərbətli xəmirli desertlərdən uzaq durmaq lazımdır.
İftar zamanı və ya dərhal sonra şirniyyat yemək həzm problemlərinə və qan şəkərinin pozulmasına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən iftardan ən azı 2 saat sonra istehlak etmək daha yaxşı olar.
Meyvə və südü birləşdirən desertlər, təzə mövsüm meyvələri ilə hazırlanan kompotlar və quru əncir, ərik, xurma, üzüm kimi quru meyvələrdən hazırlanan kompotlar desert istehlakı üçün ən yaxşı seçim olacaq. Meyvələrlə hazırlanan şirniyyatların seçilməsi də gündəlik lif ehtiyacına töhfə verəcək.

Xəbər xətti