Çəkilmiş ətdə gizli təhlükə! Zəhərləyə bilər

06:41 - 28 İyun 2024 - DİGƏR

Mütəxəssislər isti havalarda qida zəhərlənməsinə qarşı xəbərdarlıq edir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, diyetoloq Betül Merd isti havalarda qidalarda xarab olma riskinin artdığını, xüsusilə ət qrupunun xarab və bakteriya istehsalına həssas olduğunu bildirib və əhəmiyyətli xəbərdarlıqlar etdi. Bəs ət məhsulları istehlak edərkən nələrə diqqət etməlisiniz? Xarab olan qidalar hansı şikayətlərə səbəb olur? Təfərrüatlar...

Diyetoloq isti havalarda xarab olan məhsulların ishala səbəb olduğunu və ümumiyyətlə ət qrupunda meydana gəldiyini bildirir. 
"Ət qrupu xarab olmağa və bakteriya istehsalına həssasdır" – o, qeyd edib.
 “Havalar istiləşdikcə qidaların xarab olma riski arta bilər və bu səbəbdən ishalda artım ola bilər. Burada da ishal zamanı elektrolit itkisi olduğu üçün insanlar ilk növbədə su istehlakını artırmalıdırlar.

İshal keçənə qədər lifli qidalara ara verməlidirlər. Banan istehlakı artırıla bilər, kartof istehlakı ishal üçün çox faydalı olacaq. Su və mineral itkisi olduğundan, itkini əvəz etmək üçün adi mineral su istehlak etməyi tövsiyə edə bilərik. Orada duz istehlakını artırırıq, çünki duz itkisi də var.

Xüsusilə ət qrupunun xarab və bakteriya istehsalına həssas olduğunu söyləyən Betül Merd, “İshal hadisələrini azaltmaq üçün saxlama şərtlərinə diqqət yetirməliyik. Məhsulları çöldə gözləməməli, çirklənmə riskinə qarşı diqqətli olmalıyıq və qidaları üstəgəl 4 dərəcədə saxlamalıyıq. Ümumiyyətlə, ət qrupu ilə bağlı problemlər yaşaya bilərik. Ət qrupu xarab olmağa həssasdır.

Mikrob və bakteriya istehsalına həssasdır. Ona görə də bu qidalara diqqət yetirməkdə fayda var. Məsələn, pide dükanlarında ən çox rastlaşdığımız şey çöldə gözləyən qiymənin davamlı olaraq pide çevrilməsi, ancaq uzun saatlar çöldə qalmasıdır. Orada çox hiss olunmur və ədviyyatlı olduğu üçün insanlar dadından çox xəbərdar deyillər. "Ancaq sonradan zəhərlənmə və ishala səbəb ola bilər."

Xəbər xətti