Britaniyalı alimlər tünd şokoladın əsas komponenti olan teobrominin yüksək səviyyəsi ilə hüceyrə qocalmasının daha əlverişli göstəriciləri arasında əlaqə olduğunu bildiriblər.
Ucnoqta.az bildirir ki, bu barədə London Kral Kolleci məlumat verib.
Tədqiqat Böyük Britaniyada 15.000 eyni əkiz və Almaniyanın Auqsburq şəhərinin 17.000-dən çox sakini üzərində uzunmüddətli müşahidələrə əsaslanıb. İştirakçılar müntəzəm olaraq qan və toxuma nümunələri təqdim edib və onların qidalanma vərdişlərini qeyd ediblər. Müəlliflər qeyd ediblər ki, bir çox könüllü müntəzəm olaraq tünd şokolad istehlak edir və bu da onlara teobrominin qocalmanın bioloji markerlərinə təsirini öyrənməyə imkan verir. Onun konsentrasiyası iki göstərici dəsti ilə müqayisə edilib: epigenetik modifikasiyalar və telomer uzunluğu - hüceyrə bölünməsi zamanı qısalan xromosomların bölmələri. Daha yüksək teobromin səviyyəsi olan qruplarda hər iki marker daha əlverişli dəyərlər göstərib.
Tədqiqatçı Rikardo Kosteyranın sözlərinə görə, nəticələr kakao komponentlərinin insan sağlamlığına müsbət təsirini təsdiqləyir və geniş populyasiya tədqiqatları bu cür nümunələri müəyyən etməyə kömək edir. Teobrominin yaşlanmaya təsiri əvvəllər az öyrənilmişdi, lakin ürək-damar sisteminə müsbət təsirləri artıq sənədləşdirilib. Tədqiqatçılar maddənin təsir mexanizmlərini aydınlaşdırmaq üçün təcrübələri davam etdirmək niyyətindədirlər.