Onları plastik qablarda saxlamaq olmaz - 5 qida

10:16 - 29 Sentyabr 2025 - Cəmiyyət

Plastik yemək saxlamaq üçün həmişə ən təhlükəsiz seçim deyil.
Plastik qida saxlama qabları rahatlığına görə indi bir çox insanlar tərəfindən geniş istifadə olunur, lakin onlar həmişə yemək üçün ən təhlükəsiz seçim deyil.
Müəyyən qidalar plastiklə reaksiya verə bilər və bu, vaxtından əvvəl xarab olmağa və alimlərin yenicə öyrənməyə başladığı kimyəvi maddələrin sərbəst buraxılmasına səbəb olur.

Bununla belə, plastiği tamamilə aradan qaldırmaq həmişə mümkün deyil, xüsusən də tez. Başlayanlar üçün ən problemli qidalar üçün plastik qablardan qaçınmaq lazımdır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Real Simple yazır.
Qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssislərin, o cümlədən tədqiqat toksikoloqu Bred Lampenin plastik qabda saxlamamağı tövsiyə etdiyi qidaların ayrıca siyahısı, eləcə də uzunmüddətli təravət üçün daha təhlükəsiz alternativlər var.

Nələri plastik qablarda saxlamaq olmaz
Çiy ət və quş əti. Yanlış saxlama salmonella və E. coli kimi təhlükəli bakteriyaların böyüməsini təşviq edir.
Yaxşı olar ki, sıx bağlanan qapaqları olan şüşə qablardan istifadə edin və ya əti qəssab kağızına bükün. Damlamaların qarşısını almaq üçün əti soyuducunun alt rəfində saxlayın.
Süd məhsulları: Yumşaq pendirlər və digər süd məhsulları rütubətə nəzarət və adekvat hava dövranı tələb edir. Plastik nəm saxlayır və kif böyüməsini və xarab olmasını təşviq edən anaerob şərait yaradır.

Etilen istehsal edən meyvələr (alma, banan, pomidor): Plastik qazı saxlayır, həddindən artıq yetişməni və xarab olmağı sürətləndirir. Saxlama üçün nəfəs ala bilən qablardan istifadə etmək və bananları ayrı saxlamaq yaxşıdır.

Yarpaqlı tərəvəzlər və təzə otlar: Plastik nəm saxlayır, bu da solmaya və bakteriyaların böyüməsinə səbəb olur. Otları nəm dəsmalla bükmək və adekvat hava dövranı olan açıq qablarda saxlamaq yaxşıdır.
İsti qida qalıqlar: İsti yeməyin plastikə yerləşdirilməsi buxar və bakteriyaların böyüməsi üçün əlverişli temperatur mühiti yaradır və həmçinin plastikdən zərərli maddələrin ayrılmasına kömək edə bilər. Saxlamadan əvvəl yeməyi sərinləmək və şüşə və ya qida üçün təhlükəsiz qablardan istifadə etmək yaxşıdır.

Xəbər xətti