Çuğundur hipertoniya üçün mümkün vasitə kimi alimlərin diqqətini çəkib. Bu tərəvəzin effektivliyi bədəndə azot oksidinə çevrilən nitratların yüksək tərkibi ilə bağlıdır. Bu element qan damarlarının genişlənməsində mühüm rol oynayır və təzyiqi azaltmağa kömək edir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Böyük Britaniyanın Exeter Universitetində aparılan bir araşdırma göstərdi ki, çuğundur şirəsinin müntəzəm istehlakı sistolik təzyiqi orta hesabla 7 mm Hg azalda bilər ki, bu da dərman qəbulunun nəticəsi ilə müqayisə oluna bilər. Üstəlik, ən nəzərəçarpacaq təsir eksperimentin yaşlı iştirakçılarında qeydə alınıb.
Alimlər bu faktı ağız mikroflorasının xüsusiyyətləri ilə izah edirlər. Yaşla bakteriyaların tarazlığı dəyişir: nitratların azot oksidinə çevrilməsində iştirak edən mikroorqanizmlərin sayı azalır, fürsətçi növlər üstünlük təşkil etməyə başlayır. Buna görə yaşlı insanlar nitrat tərkibli məhsullara, o cümlədən çuğundura daha güclü reaksiya verirlər.
Təcrübədə iki qrup iştirak edib: 18-30 yaş arası 39 könüllü və 67-79 yaşlı 36 nəfər. Nəticələr göstərdi ki, gənclərdə çuğundur suyu içdikdən sonra qan təzyiqində və ya azot oksidinin səviyyəsində ciddi dəyişikliklər müşahidə olunmayıb, yaşlı insanlarda isə bu göstəricilər xeyli yaxşılaşıb.
Hipertoniyanın qarşısını almaq üçün mütəxəssislər gündəlik rasionunuza nitratlarla zəngin qidaları daxil etməyi məsləhət görürlər. Çuğundurdan əlavə yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, turp, kələm, kərəviz, şüyüd, şalgam, şüyüd kimi kök tərəvəzlər də faydalı təsir göstərir.
Qida rasionunuzu daha müxtəlif etmək üçün çuğunduru müxtəlif formalarda istehlak etmək olar. Onlar yerkökü, xiyar və ya göyərti ilə birləşdirərək şirələr və smoothies hazırlamaq üçün istifadə olunur və həmçinin tərəvəz yeməkləri üçün əsas kimi istifadə olunur. Bu yanaşma yalnız qan təzyiqini normal saxlamağa kömək etmir, həm də pəhrizi qiymətli vitamin və minerallarla zənginləşdirir.