Çörəyin ən faydalı növləri

09:19 - 5 Sentyabr 2025 - Cəmiyyət

Tam taxıl çörəyi ən qidalı hesab olunur. Ağ çörəklə müqayisədə tərkibində vitaminlər, minerallar və lif var.

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, cücərmiş taxıl çörəyi hər dilim üçün 71 kkal, 5 q protein, 12,9 q karbohidrat və 2 q lif təmin edir. Daha az nişastaya malikdir, çölyak olmayan özü dözümsüzlüyü olan insanlar üçün daha asandır və bədənin sink və dəmiri daha yaxşı mənimsəməsinə kömək edir.

Tam taxıllı turş xəmir çörəyinin tərkibində 120 kkal, 4 q protein, 3 q yağ, 20 q karbohidrat və 2 q lif var. Fermentasiya prosesi tərkibindəki özü, fitik turşusu və FODMAP-ların miqdarını azaldır.

Bir dilim tam buğda çörəyi 80 kalori, 4 qram protein, 1,1 qram yağ, 13,7 qram karbohidrat və 1,9 qram lif təmin edir.
Bir araşdırmada yulaf çörəyi, adi tam taxıl çörəyi yeyənlərlə müqayisədə beta-qlükan əlavə edilmiş çörək yeyən insanlarda yeməkdən sonra qan şəkəri və insulin səviyyələrində daha az artım göstərdi.

Kətan çörəyi ürəyə müsbət təsir göstərən və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən lif, zülal və alfa-linolenik turşu ilə zəngindir. Bir araşdırmaya görə, bir həftə ərzində gündə üç dəfə bu çörəyi yemək ümumi xolesterolu 7%, "pis" xolesterolu isə 9% azaldır.
Cücərmiş çovdar çörəyinin tərkibində daha çox qida maddəsi, o cümlədən B vitaminləri və lif var. Elmi araşdırma göstərdi ki, onun axşam istehlakı şəkər səviyyəsini və insulin reaksiyasını azaldır, GLP-1 və PYY səviyyələrini artırır, bağırsaqlarda fermentasiya proseslərini artırır və qanda SCFA konsentrasiyasını artırır.
Qlutensiz çörək düyü, qarğıdalı, kartof, tapioka və manok nişastasından hazırlanır. Minimum əlavələri olan tam taxıl sortları daha sağlam hesab olunur.

Xəbər xətti