Hansı yağ daha faydalıdır? Kərə yoxsa, ərinmiş …

10:58 - 11 İyun 2025 - DİGƏR

Ərinmiş kərə yağı Hindistanda çox məşhurdur və onu "zeytun yağı" da adlandırırlar. Hindistan xalq təbabəti Ayurveda bu məhsulu bütün xəstəliklər üçün möcüzəvi müalicə hesab edir. Bəs onun faydaları haqqında real elmi məlumatlar varmı? 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, kərə yağı və ya ərinmiş yağ faydaları nələrdir. Unutmayın ki, bu məhsulların hər ikisi yağlı və yüksək kalorili məhsullardır və heç bir halda onları çox yeməməlisiniz.
Ərinmiş kərə yağı - faydaları və zərərləri
WebMD bu tərkib hissəsinin sağlamlığa təsiri barədə məlumat verdi. Ərinmiş kərə yağı  yavaş-yavaş aşağı istilikdə bişirilir, bundan sonra laktoza ondan buxarlanır və yağ hissəcikləri qalır. Onun kalorili tərkibi 100 qr üçün demək olar ki, 900 kkal-a çatır.

Yağ demək olar ki, 100% yağ olduğundan, ondan sui-istifadə ürək-damar sistemi və qaraciyər üçün zərərlidir. QuackWatch saytı xəbərdarlıq edir ki, məhsulu tez-tez yeyən insanlarda koroner ürək xəstəliyi riski artır.

Onun da faydaları var. Birincisi, daha yüksək tüstü nöqtəsinə malikdir və yemək üçün zərərli deyil, adi kərə yağı isə qızartmaq üçün istifadə edilə bilməz. İkincisi, ərinmiş kərə yağı bir neçə dəfə istifadə oluna bilər,  kərə yağı isə yalnız bir dəfə, əks halda kanserogenə çevriləcəkdir.

Ərinmiş kərə yağı tərkibində çoxlu vitaminlər, sağlam yağlar və antioksidanlar var. Kiçik miqdarda onun istifadəsi zərərli xolesterinin səviyyəsini azaldır, həmçinin dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır. Məhsul laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar üçün zərərsizdir.

Xəbər xətti