Gənc qalmaq üçün nə yemək lazımdır: 4 əsas qida

07:30 - 26 May 2025 - Cəmiyyət

Orta yaşda bu yüksək keyfiyyətli karbohidratlardan daha çox yemək, həm fiziki, həm də zehni olaraq yavaş yaşlanmanıza kömək edə bilər.
Yeni tədqiqat orta yaşda yüksək keyfiyyətli karbohidrat istehlakını daha sağlam yaşlanma ilə əlaqələndirir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Eatingwell yazır ki, yüksək keyfiyyətli karbohidratlar bütün taxıllardan, meyvələrdən, nişastalı olmayan tərəvəzlərdən və paxlalılardan olanlardır. Bu karbohidratlar onilliklər sonra daha yaxşı fiziki funksiya və idrak sağlamlığı ilə əlaqələndirildi, - diyetoloq Annie Nguyen bildirir.

40 və 50 yaşlarınızda yedikləriniz qocaldıqca nə qədər yavaş qocaldığınızı müəyyən etməyə kömək edə bilər. Yeni bir araşdırmaya görə, bir diyetoloq, orta yaşda daha yüksək keyfiyyətli karbohidratlar və lif istehlak edən qadınların yaxşı fiziki və idrak funksiyası ilə və əsas xroniki xəstəlikləri olmayan qocalığa çatma ehtimalı daha yüksək olduğunu söyləyir.

Maraqlıdır ki, peçenye və ağ unlu makaron kimi karbohidratlar əks təsir göstərirdi.
Təhlil göstərdi ki, tam taxıllardan, meyvələrdən, tərəvəzlərdən və paxlalılardan yüksək keyfiyyətli karbohidratlar və orta yaşda daha yüksək ümumi pəhriz lifi istehlakı sağlam qocalma və daha yaxşı psixi və fiziki sağlamlıq ehtimalı 6-37% ilə əlaqələndirilir.

Bu arada, əlavə şəkərlərdən, ağ çörəkdən və digər emal olunmuş taxıllardan təmizlənmiş karbohidratlarda yüksək pəhrizlər daha pis nəticələrlə əlaqələndirildi. Daha çox təmizlənmiş karbohidratlar yeyən qadınların yaxşı qocalma ehtimalı 13% az idi. Kartof və qarğıdalı kimi nişastalı tərəvəzlər, xüsusən də böyük miqdarda istehlak edildikdə, yaşlanmanın aşağı göstəriciləri ilə əlaqələndirilmişdir.

Alimlər müəyyən makronutrientlər yüksək keyfiyyətli karbohidratlarla əvəz edildikdə baş verənlərə də baxıblar. Rafine edilmiş karbohidratlar, yağlar və ya heyvan zülallarını yüksək keyfiyyətli karbohidratlarla əvəz etmək sağlam qocalma şansını 7-16% artırır.

Dietoloq qeyd edib ki, pəhrizinizə daha çox tam taxıl əlavə etmək istəyirsinizsə, mağazada ağ düyü və ya makaron əvəzinə qəhvəyi düyü, quinoa, yulaf, bulqur və ya farro seçin.
"Hər yeməyə əlavə bir porsiya tərəvəz və ya meyvə əlavə etməyə çalışın. Dondurulmuş və konservləşdirilmiş variantlar (şəkər və ya duz əlavə edilmədən) əla və sərfəli seçimdir", - diyetoloq məsləhət gördü.

Nguyen əlavə etdi ki, pəhrizə paxlalılar əlavə etmək də kömək edə bilər. Lobya, mərcimək və noxud büdcəyə uyğun, yüksək lifli bitki əsaslı karbohidratlar və zülal mənbələridir.
"Qəlyanaltılarınızdakı bəzi dəyişikliklər də kömək edə bilər, xüsusən də daha çox işlənmiş, zərif qəlyanaltılar seçməyə meyllisinizsə. Təzə meyvə, qovrulmuş noxud və ya qoz yağı ilə tam taxıllı tost kimi seçimlər üçün kraker və çipsləri dəyişdirməyə çalışın", - diyetoloq paylaşdı.

O qeyd etdi ki, bu kiçik dəyişikliklər zamanla əlavə oluna bilər və potensial olaraq sonrakı illərdə zehni aydınlığı, fiziki gücü və ümumi rifahı qorumağa kömək edə bilər.

Xəbər xətti