İslam dünyasının mühüm alimlərindən olan İbn Sina xüsusilə yaz aylarında şirniyyatdan çox istifadə edilməməsi lazım olduğunu vurğulayıb. Şirniyyat və xəmir məmulatları təkcə həzm problemi yaratmır, həm də qan dövranının balanssızlığına səbəb olur.
Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, qərblilər tərəfindən İbn Sina adı ilə tanınan İslam dünyasının mühüm alimlərindən biri olan İbn Sina “El-Kanun fi’t-Tıbb” (“Tibb Qanunu”) adlı əsərində xəmir və şirniyyatlardan da bəhs etmişdir.
Mütəxəssis xüsusilə yaz aylarında şirniyyatdan çox istifadənin qana pis təsir edəcəyini, xəmir məmulatlarının həzm üçün çətin olduğunu bildirib.
İslamın qızıl dövrünün ən mühüm həkimlərindən olan İbn Sinanın bu mövzuda etdiyi xəbərdarlıqlar bununla məhdudlaşmır.
Mütəxəssis qeyd edib ki, karbohidratla zəngin qidalanma damarlarda və oynaqlarda tıxanmaya səbəb olacaq.
İbn Sina, tərkibində çox miqdarda şəkər olan qidaların və xəmir məmulatlarının həzm edilməsinin çətin olduğunu və onların bədəndə iltihaba və qan dövranında balanssızlığa səbəb ola biləcəyini bildirmişdir.
Mütəxəssisin xəbərdarlığına səbəb qədim tibbdə yumorların (bədən mayelərinin) tarazlığının vacibliyi ilə əlaqələndirilir.
Şirniyyat və xəmirdən çox istifadə etməyin zərərləri bunlardır:
Piylənməyə səbəb olur
Tərkibində yüksək şəkər və kalori olan bu qidalar bədəndə yağ yığılmasını artıraraq, kökəlməyə və kökəlməyə səbəb olur.
Diabet riskini artırır
Həddindən artıq şəkər istehlakı insulin müqavimətini artırır və tip 2 diabet riskini artırır.
Qaraciyərdə yağların yaranmasına səbəb olur
Həddindən artıq şəkər qaraciyərdə yağ yığılmasına səbəb ola bilər ki, bu da qaraciyərin yağlanmasına səbəb olur.
Ürək xəstəlikləri riskini artırır
Tərkibində trans yağlar və doymuş yağlar olan xəmir məhsulları pis xolesterinin (LDL) səviyyəsini artırır, infarkt və ateroskleroz riskini artırır.
Ağız sağlığına mənfi təsir edir
Şəkər ağızdakı bakteriyalarla birləşərək turşu əmələ gətirir, bu da diş minasını zəiflədir və çürüklərə səbəb olur.