Yerkökü təkcə qiymətli qida məhsulu deyil, həm də vitamin və mineralların mühüm mənbəyidir. Onun istifadəsi ilə bağlı bir çox mif var, o cümlədən görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıra biləcəyi barədə yanlış fikir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, həkim Lyudmila Lapa bu mifi rəsmən təkzib edib.
O, Radio 1-ə müsahibəsində qeyd edib ki, yerkökün görmə qabiliyyətinə müsbət təsiri onların mikrosirkulyasiyanı və damar metabolizmini yaxşılaşdırmaq qabiliyyətinə görə ola bilər. Bununla belə, damar sistemi mürəkkəbdir və bişmiş, xam və qızardılmış kimi müxtəlif kulinariya formalarında təqdim edilə bilən müxtəlif qidaları ehtiva edən qidalanmaya kompleks yanaşma tələb edir.
Həkim həmçinin çiy kökün həddindən artıq istehlakına qarşı xəbərdarlıq edib, çünki bu, mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətinə mənfi təsir göstərə bilər.
Lyudmila Lapa vurğuladı ki, pəhriz balanslaşdırılmış olmalıdır və müxtəlif yeməklər, o cümlədən müxtəlif kulinariya formalarında yerkökü olmalıdır.