Ramazanda uzun müddət aclıq və susuzluqdan sonra düzgün qidalanma böyük əhəmiyyət kəsb edir. İftar və sahurda edilən yanlış seçimlər həzm problemlərinə səbəb ola bilsə də, balanslı və sağlam qidalanma mədəni qoruyur və gün ərzində enerjili qalmağınıza kömək edir. Mütəxəssislər iftarın yüngül başlamalı, sahurun qaçırılmaması lazım olduğunu vurğulayırlar.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, İHA-ya danışan sağlamlıq mütəxəssisi Zübeyde Kul bu il Ramazan ayında təxminən 11 saat oruc tutma müddəti olduğunu bildirdi. Ancaq iftar vaxtı birdən yemək yeyəndə mədədə sancılar və şişkinliklər yarana bilər. Ona görə də iftara yavaş başlamaq lazımdır. Əvvəlcə bir stəkan su içib bir xurma yeməliyik, ya da bir dəqiqə su seçə bilərik, sonra isə mədəmizi udmaq üçün bir şans verə bilərik İftara şorba ilə başlaya bilərik, ancaq şorbadan dərhal sonra əsas yeməyə keçmək yerinə ən az 15-20 dəqiqə gözləmək lazımdır, çünki bütün gün ac qalan mədə birdən yükləndiyi zaman kramplarla özünü qoruyur və bu arada süfrə başında olanlarla söhbət edə bilərik.
Əsas yeməyə keçərkən porsiya nəzarətinin edilməsi lazım olduğunu və çayın yeməkdən dərhal sonra içilməməsi lazım olduğunu ifadə edən Kul, "Ac olduğumuz zaman tox olmaya bilərik və lazım olandan çox yeyə bilərik, ancaq uzun müddət oruc tutduqdan sonra mədəmiz kiçildi və əvvəlki qədər yemək yeyə bilmirik. Bu səbəbdən də qida qəbulumuzu normallaşdırandan daha az yemək yeməyə diqqət etməliyik. Yediyimiz qidaların seçimi də çox önəmlidir. Ağ çörək yerinə tam buğdalı çörəyə üstünlük verilməli, həddindən artıq yağlı yeməklərə üstünlük verilməlidir.
Çayın tərkibindəki tanin maddəsi qida ilə qəbul etdiyimiz bəzi vitaminlərin və dəmirin udulmasına mane ola bilər ki, bu da uzun müddətdə qan azlığına və vitamin çatışmazlığına səbəb ola bilər. Ona görə də çay içmək üçün ən azı bir saat gözləmək lazımdır. Əgər meyvə istehlak etmək istəyiriksə, yeməkdən ən azı iki saat sonra yeməliyik.