Hər il fevralın 4-də Ümumdünya Xərçənglə Mübarizə Günü qeyd olunur. Xərçəng bütün dünyada və ölkəmizdə ciddi sağlamlıq problemi olaraq qalmaqda davam edir. Yayılmada ikinci yeri tutsa da, ölüm səbəbləri arasında birinci yerdədir.
Dünyada hər il təxminən 18 milyon yeni xərçəng hadisəsi aşkar edilir və hər il təxminən 9,6 milyon insan xərçəngdən ölür.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) 2030-cu ilə qədər dünyada 27 milyon yeni xərçəng hadisəsi və 17 milyon xərçəngdən ölüm olacağı proqnozlaşdırır. Bundan əlavə, 2030-cu ilə qədər xərçənglə yaşayan xəstələrin sayının 75 milyona çatacağı gözlənilir.
Üstəlik, 60 yaş və yuxarı insanlarda müşahidə olunan xərçəng xəstəliyinə son illərdə xüsusilə inkişaf etmiş ölkələrdə daha çox 40 yaş və yuxarı insanlarda rast gəlindiyi qeyd edilir. Bildirilir ki, genetik faktorlarla yanaşı, fast food istehlakı, oturaq həyat tərzi, düzgün olmayan qidalanma və alkoqol və siqaret kimi həyat tərzi, piylənmə, hava çirkliliyi, kimyəvi maddələrə məruz qalma və zərərli ultrabənövşəyi şüalar kimi faktorlar da rol oynayır. Bu artım gənclərdə müşahidə edilir.
Tibbi Onkologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Əli Arıcan xərçəngdən qorunmaq üçün diqqət etməli olduğumuz 12 qaydanı açıqladı;
Siqareti tərgidin
Siqaret çəkmək ağciyər xərçəngi başda olmaq üzrə ən az 16 müxtəlif xərçəngin inkişafına səbəb ola biləcək mühüm faktordur.
Məsələn, aparılan elmi araşdırmalar; ağciyər xərçənginin yüzdə 90-nın siqaret və tütün məmulatları səbəbiylə inkişaf etdiyini ortaya qoyur.
Siqaretin tərkibindəki zərərli kimyəvi maddələr orqanizmin hüceyrələrini zədələyir və DNT-də dəyişikliklərə səbəb olur və xərçəngin inkişafına zəmin yaradır.
Gündə ən az 5 porsiya tərəvəz və meyvə istehlak edin
Gündə ən azı 5 porsiya tərəvəz və meyvə, həmçinin tam taxıl və sağlam yağlardan ibarət pəhrizin qəbul edilməsi xərçəng riskini azalda bilər. İşlənmiş ət və həddindən artıq qırmızı ətin istehlakını məhdudlaşdırmaq da vacibdir.
Məsələn, qırmızı əti həftədə 500 qramdan çox olmamaqla məhdudlaşdırın, əvəzinə balıq və toyuq kimi ağ ətlərə üstünlük verin.
Antioksidantlar və liflə zəngin qidalar da xərçəng riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Həftədə ən az 150 dəqiqə məşq edin
Həftədə ən az 150 dəqiqə orta intensivlikdə idman etmək, məsələn, sürətli gəzintilər xərçəng riskini azalda bilər.
Çağımızın əhəmiyyətli problemi olan piylənmə; Döş, kolorektal və uşaqlıq yolu xərçəngi kimi bəzi xərçəng növləri üçün əhəmiyyətli bir risk faktorudur.
Piylənmə insulin və estrogen kimi müəyyən hormonların səviyyəsinin artmasına və bədəndə iltihaba səbəb olaraq xərçəng riskini artıra bilər.
Buna görə də sağlam çəki saxlamaq xərçəng riskini azalda bilər.
Spirtli içki istehlakını məhdudlaşdırın
Alkoqol yemək borusu və mədəaltı vəzi xərçəngi kimi bəzi xərçəng növlərinin inkişaf riskini artıra bilən amildir. Çünki bu, hüceyrələrə genetik ziyan vura və orqanizmin immun sistemini zəiflədə bilər.
Buna görə də, spirt istehlakını məhdudlaşdırmaq riski azaltmağa kömək edə bilər.
Müntəzəm müayinə olunun
Xərçəngdən qorunmaq üçün diqqət etməli olduğunuz ən vacib qaydalardan birinin 'müntəzəm müayinələr və skrininq testləridir.
Xərçəngin erkən diaqnozu və xəstəliklərin aşkarlanması üçün müntəzəm sağlamlıq müayinələri. Xərçəngin inkişafına səbəb olan lezyonlar və məmə xərçəngi, kolon xərçəngi və uşaqlıq boynu xərçəngi üçün mamografi "Taramaların edilməsi çox vacibdir".
Ətraf mühitin toksinlərindən çəkinin
Ətraf mühitin toksinləri xərçəngin inkişafına kömək edə biləcək zərərli maddələrdir. Bu toksinlər həm təbii mənbələrdən, həm də süni məhsullardan gələ bilər və tez-tez havada, suda, qidada və ya ətrafımızdakı müxtəlif səthlərdə tapıla bilər.
İşlənmiş, duzlu və çox bişmiş qidaları istehlak etməkdən çəkinin
Özünüzü xərçəngdən qorumaq üçün işlənmiş ətlərdən, duzlu və çox bişmiş qidalardan, isti içkilərdən uzaq durmaq vacibdir.
İşlənmiş ətlərdə nitratlar və nitritlər, çox duzlu qidalar və çox bişmiş qidalar, xüsusilə qaralmış ətlər akrilamid və poliaromatik karbohidrogenlər kimi xərçəngə səbəb olan maddələri buraxır, isti içkilər isə iltihaba səbəb olur ki, bu da xüsusilə mədə və qida borusu xərçəngi riskini artırır.
Genetik faktorlarınızı və ailə tarixçənizi sorğulayın
Ailənizdə xərçəng xəstəliyi varsa, həkiminizdən genetik testlər və nə qədər tez-tez skrininq testləri keçirməyiniz barədə soruşmaq vacibdir.
Həddindən artıq stressdən çəkinin
Mübahisəli bir mövzu olsa da, xroniki stress immunitet sistemini zəiflədə, siqaret və spirt istifadəsi kimi həyat tərzində dəyişikliklərə səbəb ola bilər və nəticədə xərçəngə tutulma riskini artıra bilər. Stress idarə üsulları, meditasiya və istirahət üsulları xərçəng riskini azaltmaqda faydalı ola bilər.