Hər gün yeməli olduğunuz 35 ən faydalı qida

07:59 - 6 Yanvar 2025 - DİGƏR

Həyatın müasir tempi çox vaxt bizi sağlam qidalanmanın vacibliyini unutdurur.
 Balanslaşdırılmış pəhriz sağlam qalmağın açarıdır, lakin bu gün biz özünüzü enerjili hiss etmək və sağlam qalmaq üçün pəhrizinizə tam olaraq nə əlavə etməli olduğunuzu anlamağa çalışacağıq.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, “Real Simple” nəşri ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmaq, bir çox xəstəliklərin qarşısını almaq və hətta qocalma prosesini yavaşlatmaq üçün menyuya daxil edilməli olan 35 məhsulun siyahısını tərtib edib.

Yulaf əzməsi. Bu, yalnız dadlı deyil, həm də sağlam səhər yeməyidir. Tərkibindəki həll olunan lif sayəsində xolesterin səviyyəsini tənzimləməyə və ürək sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edir. Bundan əlavə, yulaf əzməsi uzun müddət toxluq hissini qoruyur. Ona zeytun yağı və Parmesan əlavə edin və ya giləmeyvə ilə şirin sıyıq hazırlayın.

Avokado. Bu meyvə pis xolesterol səviyyəsini aşağı salan mono doymamış yağların mənbəyidir. Yarım avokado gündəlik lif ehtiyacınızın demək olar ki, 20%-ni təmin edəcək. Avokado salatlara əlavə oluna bilər və ya soya sousu və əhəng ilə tost üzərinə yayılaraq istifadə edilə bilər.

Qoz. Bu, omeqa-3 yağ turşularının güclü mənbəyidir, nəinki pis xolesterolu azaldır, həm də yaxşı xolesterinin səviyyəsini artırır. Fındıqları quru əncir və anis toxumları ilə birləşdirərək dadlı qəlyanaltı hazırlayın.

Göbələklər. Yeməklərin zəngin dadını saxlamaqla onların kalorili məzmununu azaltmağa kömək edən ideal ət əvəzedicisidir. Göbələkləri şorba, sous, pizza və ya makaronda istifadə edin.

Yunan qatığı. Probiyotiklərlə zəngin olan yunan qatığı həzmi və immuniteti yaxşılaşdırır. Tərkibindəki yüksək protein onu ideal qəlyanaltı edir. Ləzzətli bir çərəz yaratmaq üçün qatığa sarımsaq, xiyar və cilantro əlavə edin.

Yumurta. Zülal, həmçinin A və B12 vitaminləri mənbəyidir. Yumurta sarısı yeməkdən qorxmayın, çünki onların tərkibində beyin və ürək sağlamlığınız üçün vacib qidalar var.

Fasulya. Gənc soya fasulyesi bütün doqquz əsas amin turşusunu ehtiva edən lif və zülalla zəngindir. Sağlam və ləzzətli qəlyanaltı üçün edamameni sarımsaq və limon suyu ilə püre etməyə çalışın.

Kivi. Bu meyvə portağaldan daha çox C vitamini ehtiva edir və eyni zamanda əla kalium və lif mənbəyidir. Kivi tək başına yeyilə bilər və ya salatlara və ya desertlərə əlavə edilə bilər.

Şirin kartof. Dərinin sağlamlığını qorumağa və iltihabı azaltmağa kömək edən beta-karoten və antioksidantlarla zəngindir. Onu bişmiş yeyin və ya şorbalara əlavə edin.

Kələm. Bu kələmin yarpaqları kalsium, C vitamini və ümumi bədən sağlamlığını və göz sağlamlığını dəstəkləyən digər antioksidanların əla mənbəyidir. Kələm bişirilə və ya salatlara əlavə edilə bilər.

Arpa. Tərkibindəki yüksək lif sayəsində xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Şorba və ya salatların əsas tərkib hissəsi kimi istifadə edilə bilər.

Balqabaq. Dəri və ürək sağlamlığını dəstəkləmək üçün zəngin antioksidant və kalium mənbəyidir. Bişmiş balqabağı şorbalara əlavə etmək və ya onunla sağlam çörəklər hazırlamaq olar.

Fındıq yağı. Fıstıq və badam yağı ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyən sağlam yağlardır. Yalnız iki tərkib hissəsi olan variantları seçin: qoz-fındıq və duz.

Pazı. Kalsium, B vitaminləri və beta-karotinlə zəngin yarpaqlı tərəvəzdir. Pazı sarımsaq ilə qızardın və makaron və ya pendirə əlavə edin.

Bulqur. Mükəmməl lif və kalium və kalsium kimi vacib mikroelementlər mənbəyidir. Onu əsas yemək kimi hazırlayın və ya salatlara əlavə edin.

Tam taxıllı makaron. Tam taxıllı makaron adi makarondan üç dəfə çox lif ehtiva edir ki, bu da həzmi normallaşdırmağa kömək edir. Onlara pesto və tərəvəz ilə xidmət edin.

Qara lobya. Ürək və damar sağlamlığını dəstəkləyən zəngin antioksidant və lif mənbəyidir. Çili, salatlara əlavə edin və ya zeytun yağı ilə bişirin.

İspanaq. Sağlam qan üçün vacib olan dəmir və fol turşusunun məlum mənbəyidir. Onu bir zolaqda əlavə edin və ya yan yemək kimi bişirin.

Lobya. Bədənin ümumi sağlamlığını yaxşılaşdıran zülallar və antioksidantlarla zəngindir. Şorba və ya salatlarda istifadə edin.

Quinoa. Bütün doqquz əsas amin turşusunu ehtiva edən tam bir proteindir. Vegetarianlar və veganlar üçün ideal ət əvəzedicisidir.

Mərcimək. Sağlam hüceyrə böyüməsini təşviq edən protein və fol turşusu ilə zəngindir. Şorbalarda və ya salatların tərkib hissəsi kimi istifadə edin.
qızılbalıq. Omeqa-3 yağ turşularının və D vitamininin əla mənbəyidir, ürək və dəri sağlamlığını dəstəkləyir.
Toyuq sinəsi. Onların tərkibində çoxlu protein və minimum yağ var ki, bu da onları sağlam pəhriz üçün ideal məhsul edir.
Portağal. Onlar immunitet sistemini dəstəkləyən və dərini möhkəm saxlayan C vitamini ilə zəngindir.
Sardina. Güclü kalsium, omeqa-3 yağ turşuları və D və B12 vitaminləri mənbəyidir.
badam. Yüksək mono doymamış yağ və lif tərkibi sayəsində ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.
Sıxılmış zeytun yağı. Tərkibində antioksidant təsir göstərən və ürək sağlamlığını dəstəkləyən polifenollar var.
Qaragilə. Bədəni oksidləşdirici stressdən qorumağa kömək edən antioksidantların mənbəyidir.
Brokoli. İmmuniteti və sümük sağlamlığını dəstəkləyən C vitamini və K vitamini ilə zəngindir.
Cia toxumu. Omeqa-3 yağ turşuları, lif və zülal ehtiva edən yüksək qidalı qidadır.
nanə. O, təkcə çaya dadlı əlavə deyil, həm də mədənin sağlam saxlanmasına kömək edən antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir.
sarımsaq. Güclü antibakterial və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Dadı və faydalı xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırmaq üçün yeməklərə əlavə edin.
Zəncəfil. Bu, iltihabı azaltmağa və həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edən təbii antiinflamatuardır.
moruq. O, C vitamini və liflə zəngindir, immunitet sistemini gücləndirməyə və həzm sisteminin işini yaxşılaşdırmağa kömək edir.
tofu. Mükəmməl bir protein mənbəyidir və sağlam bədəni dəstəkləmək üçün faydalı antioksidanları da ehtiva edir.
Bu qidalar sağlamlığınızı qorumağa, səhhətinizi yaxşılaşdırmağa və bir çox xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edə bilər. Unutmayın ki, ən yaxşı nəticələr üçün onları balanslaşdırılmış miqdarda istehlak etmək vacibdir.
 

Xəbər xətti