Ürək xəstəlikləri dünyada ən çox rast gəlinən sağlamlıq problemləri arasında olsa da, ürək sağlamlığının qorunmasında qidalanma böyük əhəmiyyət kəsb edir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Yağmur Satıroğlu, sağlam həyat tərzi və balanslı bəslənmənin ürək sağlamlığına həyati təsirləri olduğunu bildirdi.
Dietoloq şəkər və işlənmiş qidaların həddindən artıq istehlakının ürək xəstəlikləri riskini artıra biləcəyini və bu səbəbdən təbii qidalara, yüksək lifli taxıllara və Omeqa-3 ilə zəngin qidalara diqqət yetirilməsi lazım olduğunu bildirib.
Sağlam həyat üçün bütün qida qrupları balanslı alınmalıdır, lakin xüsusilə bəzi qidalar ürək sağlamlığına dəstəkləyici təsir göstərir.
Balıq, qoz, kətan toxumu kimi Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin qidaların qəbulunun ürək sağlamlığını dəstəklədiyini qeyd edən Satıroğlu, tam taxıl, tərəvəz və meyvələrin liflə zəngin olduğunu deyir.
Gündəlik duz qəbulunu azaltmaq yüksək təzyiq riskini azaltmaq üçün çox vacibdir. Digər tərəfdən həddindən artıq şəkər və işlənmiş qida istehlakı da ürək xəstəlikləri riskini artıra bilər. Zeytun yağı kimi sağlam yağlara üstünlük verin.
Müntəzəm fiziki fəaliyyətin ürək əzələsini gücləndirdiyinə və qan dövranını artırdığına diqqət çəkən Satıroğlu, "Həftədə ən az 150 dəqiqə orta intensivlikdə məşq etmək ürək sağlamlığını qorumaq üçün tövsiyə edilən bir məqsəddir. Bundan əlavə, kifayət qədər su istehlakı tarazlıq üçün ən son şeydir. Bədəni və toksinləri çıxarmağa kömək edir. Bu səbəbdən ürək sağlamlığınızı qorumaq üçün yalnız yemək vərdişlərinizi deyil, həm də gündəlik həyat tərzinizi nəzərdən keçirməlisiniz.