Hansı dondurma daha sağlamdır? Qablaşdırılmış, yoxsa açıq …

08:52 - 28 İyul 2025 - MARAQLI

Yayın əsas məhsulu olan dondurma bəzi risklərlə gəlir. Düzgün hazırlanmayan və ya saxlanmayan dondurma allergiya və zəifləmiş immunitet sistemi kimi problemlərə səbəb ola bilər.
Bəs, dondurma istehlak edərkən nələrə diqqət etməlisiniz? Ən sağlam dondurma hansıdır?

Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına iistinadən xəbər verir ki, mütəxəssis Prof. Dr. Mahir İğde və dietoloq Burcu Konar dondurmanın açıq və ya qablaşdırılmış olması sualını sağlamlıq baxımından cavablandırıb...

Mahir İgde bildirir ki, evdə nəzarət edilən inqrediyentlərlə hazırlanan dondurma çox vaxt ən təhlükəsiz seçimdir. Evdə hazırlanmış dondurma xüsusilə süd, yumurta və ya əlavələrə qarşı allergiyası olan uşaqlar üçün faydalıdır.

Açıq yerdə satılan evdə hazırlanan dondurmalar təbii görünsə də, istehsal şəraitində şəffaflığın olmaması ciddi risklər yarada bilər. Gigiyena qaydalarına riayət edilməməsi, qoz-fındıq, süd və ya yumurta kimi ümumi allergenlərlə təmas riski və inqrediyentlərin düzgün saxlanmaması allergiyası olan uşaqlar üçün təhlükə yarada bilər. Qablaşdırılmış dondurmanın ən əhəmiyyətli üstünlüyü inqrediyentlərin etiketdə qeyd olunmasıdır.

Bununla belə, bu, inqrediyentlərin uşaqların sağlamlığı üçün uyğun olması demək deyil.
Bir çox qablaşdırılmış dondurmalarda əsl süd əvəzinə süd tozu, bitki yağları və müxtəlif əlavələrdən istifadə edilir. Bu, süd zülalına allergiyası olan uşaqlar üçün zərərli ola bilər.
Bundan əlavə, qablaşdırılmış dondurmalarda həddindən artıq şəkər, qlükoza-fruktoza siropu və bir çox başqa əlavələr var. Bu maddələr hiperaktivlik, diqqət çatışmazlığı, çəki artımı və zəifləmiş immunitet sistemi kimi mənfi nəticələrə səbəb ola bilər”. 

Burcu Konar isə qeyd edir ki, ümumiyyətlə açıq dondurma qablaşdırılmış dondurmadan daha sağlam ola bilər, çünki tərkibində daha az qatqı var. Təbii maddələrlə hazırlanan Maraş dondurmasını müştərilərimə tövsiyə edirəm. Lakin bu tövsiyə dondurmanın tərkibindən asılı olaraq dəyişə bilər.
Açıq dondurmanın tərkibində daha çox şəkər, qlükoza siropu, emulqatorlar, stabilizatorlar, ləzzətlər və rənglər var. Dondurma ümumiyyətlə süd, şəkər, meyvə və ya meyvə püresi və salep kimi təbii maddələrdən istifadə edir. Bununla belə, istehsalçını bilmək və inqrediyentlər haqqında məlumat əldə etmək çox vacibdir. Şəkər və kalori miqdarı da vacibdir. Bu məlumat qablaşdırılmış məhsullar üçün etiketdə mövcud olsa da, boş dondurma üçün asanlıqla mövcud deyil.
Gigiyena nöqteyi-nəzərindən, insan təması olmadan fabrikdə istehsal edilən və qablaşdırılan dondurma bu baxımdan daha təhlükəsiz ola bilər.
Açıq dondurma gigiyenik şəraitdə istehsal edilmədikdə, bakterial çirklənmə riski daşıya bilər. Açıq dondurma qatqısız və gigiyenik şəraitdə istehsal olunarsa, daha sağlamdır.
Ancaq gigiyena şübhə doğurursa, açıq dondurma daha təhlükəsizdir”.
 

Xəbər xətti