Yayın ən çox istehlak edilən meyvələrindən olan qarpız gigiyena qaydalarına riayət edilmədən istehlak edildikdə ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.
Yayın istisində buz kimi qarpız diliminə kim yox deyə bilərdi? Diqqət edilməzsə, bu təravətləndirici ləzzət günahsız bir həzzdən ciddi sağlamlıq təhlükəsinə çevrilə bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, qarpız istehlakının gizli təhlükələrini vurğulayan qastroenteroloq Prof.Dr.Vedat Göral, "Qarpız kəsildikdən sonra ən çox 2 saat ərzində istehlak edilməlidir" dedi.
Üzərindəki bakteriyalar içinə keçə bilər
"Daşıma zamanı, bazarda və evdə bir çox səthlərlə təmasda olur. Qabıqda əhəmiyyətli miqdarda bakteriya ola bilər. Qarpızı kəsməzdən əvvəl onu sabun və isti su ilə yumaq lazımdır. Əks halda, qarpızın qabığından çıxan bakteriyalar bıçaqla kəsildikdə onun içini çirkləndirərək qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər”.
Qarpız zəhərlənməsində ürəkbulanma, qusma, ishal, qarın ağrısı, qızdırma kimi simptomların bir neçə saat içində görünə bilər. O, "Xəstəlik yüngül keçə bilsə də, bəzi hallarda orta və ağır simptomlarla da rastlaşa bilərik. Uşaqlar, yaşlılar və immun sistemi zəif olan şəxslər bu mövzuda xüsusilə diqqətli olmalıdırlar" dedi.
Pikinikdə kəsilən qarpızlar bir saat ərzində istehlak edilməlidir
"Açıq havada bakteriyalar daha tez çoxalır. Ona görə də doğranmış qarpız ən çox bir saat ərzində istehlak edilməlidir. Hətta doğranmış qarpız belə uzun müddət soyuducuda saxlanılmamalıdır". Prof.Dr.Göral qarpız istehlak edərkən əsas gigiyena qaydalarını da açıqladı: "Qarpızın qabığı həmişə yuyulmalıdır. Kəsmədən əvvəl əllər yuyulmalıdır. Bıçaq və kəsmə taxtası təmiz olmalıdır. Kəsilmiş qarpız uzun müddət açıq havada qalmamalıdır".
Qarpızdan qorxmayım qaydalara əməl edin
Yay aylarında qarpız istehlakının sağlamlıq baxımından saysız faydalar var.
"Qarpız suyu, şəkəri və vitamin tərkibi ilə faydalı bir meyvədir. Ancaq gigiyena qaydalarına əməl edilmədikdə qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Qarpızdan qorxmayın, sadəcə qaydalara əməl edin" mütəxəssis dedi.