Əti kəsdikdən sonra bunu etməyin! Ölümcül bakteriyalar …

06:45 - 5 İyun 2025 - DİGƏR

Qurban bayramında kəsilən ətin düzgün saxlanmaması bakteriyalara zəmin hazırlayır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bayram günlərində zəhərlənmə hallarının baş verə biləcəyinə diqqət çəkən mütəxəssis dietoloq ətlərin təsadüfi olaraq torbalara qoyulmasının və saatlarla nəqliyyat vasitələrində saxlanmasının bakteriyalara zəmin hazırladığını bildirib və mühüm xəbərdarlıqlar edib. 

Qırmızı ətin səhv saxlandıqda ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini deyən mütəxəssis Serap Güzel, “Təzə kəsilmiş ət dərhal istehlak edilməməlidir, ən az 24 saat soyuducuda saxlanmalıdır.

Ət uzun müddət qanlı və qaynar vəziyyətdə saxlanılmamalı, parçalara kəsilərək təmiz səthlərdə saxlanmalıdır. O, hissə-hissə qablaşdırılmalı və hava keçirməz və dərin dondurucuda saxlanmalıdır.

Soyuducudan çıxarılmış ət yenidən dondurulmamalıdır, bu proses soyuducunun alt rəfində aparılmalıdır. Ətlə yanaşı immuniteti gücləndirən qidalara üstünlük verilməlidir; balanslaşdırılmış menyular tərəvəz, qatıq və bütün taxıllarla hazırlanmalıdır.

 “Ət yalnız zülal qaynağı deyil, eyni zamanda yanlış istehlak edildikdə sağlamlıq riski yaradan heyvan mənşəli bir məhsuldur” deyərək bayramda gigiyena və balans qaydalarına riayət edilməsini tövsiyə edib.

Saxlanılmadan istehlak edilən ət daha çox yaşlılarda, uşaqlarda və mədə həssaslığı olan şəxslərdə ciddi problemlər yarada bilər.
Dietoloq xüsusilə kəsildikdən sonra ətin daşınması və saxlanması zamanı bakteriyaların böyüyə biləcəyini və gigiyena qaydalarının vacibliyini qeyd edib.. "Ət yüksək temperaturda kəsildikdən sonra təsadüfi olaraq torbalara qoyulub avtomobillərdə saatlarla buraxılarsa, bu proses zamanı salmonella və E. coli kimi bakteriyalar sürətlə böyüyəcək. Əti soyuducuya qoymazdan əvvəl mütləq şəkildə kəsilərək qanı isti olmayan səthdə uzun müddət təmiz və isti halda kəsilməlidir. Əks halda, bu ət təkcə bayramda deyil, aylar sonra dondurulub istehlak edildikdə də zəhərli təsirlərini davam etdirə bilər”.

Ətin xarab olub-olmadığını anlamağın hər zaman asan olmadığını bildirən Ekspert Dyt. Güzel, “Ətin rəngi normal görünsə və qoxusu normal görünsə belə, üzərində mikrobioloji artım ola bilər.
Buna görə də təhlükəsiz saxlama şərtlərinə ciddi əməl edilməlidir.
Əti bir gün soyuducuda saxlamaq, sonra xırda-xırda doğrayıb dərin dondurucuya qoymaq lazımdır.

Xəbər xətti