Niyə xiyar acıdır?

06:44 - 22 Aprel 2025 - Cəmiyyət

Bağdan təzə xiyar seçirik, dişləyirik - və birdən acı bir dad var! Bu niyə baş verir? Gəlin xiyarları nə acı edir və bunun onların təbiəti ilə necə əlaqəli olduğunu anlayaq.  
Ucnoqta.az xəbər verir ki, xiyardakı acı dad cucurbitacin adlı maddədən gəlir. Bu, onların həşərat kimi zərərvericilərə qarşı təbii müdafiəsidir. Bitki stress altında böyüdükdə - kifayət qədər su, isti hava və ya zəif torpaq - daha çox cucurbitacin istehsal edir və xiyar acı olur.

Maraqlıdır ki, qədim zamanlarda insanlar xüsusi olaraq acı xiyar yeyirdilər! Hindistanda, təxminən 3000 il əvvəl, acılığın həzmə kömək etdiyinə inanaraq, dərman olaraq istifadə olunurdu. Daha sonra seleksiyaçılar xiyarları daha dadlı etmək üçün az miqdarda cucurbitacin olan sortlar yaratdılar.
Deməli, acı xiyar qüsur deyil, təbii siqnaldır. Acılıqdan qaçmaq istəyirsinizsə, çarpayıları mütəmadi olaraq sulayın və müasir çeşidləri seçin!

Xəbər xətti