Qlütensiz məhsullar sağlamlığa zərər verə bilər

07:17 - 27 Fevral 2025 - Cəmiyyət

Tədqiqatlar göstərir ki, qlütensiz məhsullar arıqlamağa kömək etmir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, yeni bir araşdırma, digər şeylərlə yanaşı, çəki artımına səbəb ola biləcək qlütensiz qidaların gizli mənfi cəhətlərini aşkarlayıb. Bunun səbəbi, özü olmayan məhsulların əksəriyyətində şəkər və kalorilərin yüksək olması və lif və zülalın olmamasıdır.

“Plant Foods for Human Nutrition” jurnalında dərc olunan məqalədə alimlərin 39 qlütensiz məhsulun tədqiqatının nəticələri və onların tərkibində bu maddə olan oxşar məhsullarla müqayisəsi barədə məlumat verilir.

Müəyyən edilib ki, qlütensiz məhsulların tərkibində daha az protein və daha çox şəkər var və ümumilikdə onların analoqlarından daha çox kalori var. Bu, qlütensiz məhsulların bir növ sehrli şəkildə çəkiyə nəzarət etməyə kömək edəcəyinə şübhələr yaradır. Əslində, bu məlumatlar bu məhsulların kilo almağa kömək etdiyini göstərir.

Daha yüksək kalorili məzmuna əlavə olaraq, bu cür məhsulların hazırlanma üsulu ilə bağlı problem də var.
Tədqiqatın həmmüəllifi, Clemson Universitetinin molekulyar yetişdirmə professoru Saçin Rustgi, qlutensiz məhsulların lif, zülal və digər qida maddələrinin olmadığını söyləyib.
 "İstehsalçılar tez-tez bu məhsullara gücləndirici əlavələr daxil edirlər, lakin emal zamanı pəhriz lifinin daxil edilməsi zülalın udulmasına mane ola bilər" - professor deyib.
Rastgi həmçinin bildirib ki, özü olmayan məhsulların tərkibində həzmi, bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdıran və qəbizliyin qarşısını alan mühüm həll olunmayan lif mənbəyi olan buğda, çovdar, arpa və yulaf yoxdur.
Tibb mütəxəssisləri hesab edirlər ki, qlütensiz pəhriz yalnız çölyak xəstəliyi (qlütenə qarşı dözümsüzlük) və ya qlütenə qarşı həssaslığı olan insanlar tərəfindən izlənməlidir.

Xəbər xətti