Çox pendir yemək sağlamlıq üçün zərərlidir

06:09 - 27 Fevral 2025 - DİGƏR

Pendir bütün dünyada milyonlarla insanın sevimli məhsuludur. Salatlara, sendviçlərə, isti yeməklərə və qəlyanaltılara əlavə edilir, qaymaqlı dadı və zərif teksturası onu bir çox mətbəxlərin əvəzolunmaz edir. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Harvard Gazette bununla bağlı ətraflı bir araşdırma aparıb. Harvard İctimai Sağlamlıq Məktəbinin qidalanma mütəxəssisi Uolter C. Villett bildirir ki, pendir yeməyin həm müsbət, həm də mənfi tərəfləri var, lakin pəhrizdə onun çox olması sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər.

Pendirin faydaları
Bir məhsulun fayda və ya zərərini qiymətləndirərkən onu digər alternativlərlə müqayisə etməliyik. Diyetoloqun fikrincə, pendir çox sağlam qidalar (fındıq, soya məhsulları) və qeyri-sağlam qidalar (işlənmiş qırmızı ət) arasında aralıq mövqe tutur.

Digər süd məhsulları kimi pendirdə də sümüklər üçün vacib olan mühüm qida maddələri, xüsusilə kalsium var. Bununla belə, dietoloqun fikrincə, kalsium istehlakı üçün müasir tövsiyələr çox yüksəkdir. Bu gün böyüklərin gündə 1000 mq kalsium qəbul etməsi tövsiyə olunur. Ancaq əslində 600 mq əksər insanlar üçün kifayətdir. Beləliklə, pendir həqiqətən kalsium mənbəyi olsa da, onu həddindən artıq istehlak etmək həmişə özünü doğrultmur.

Həqiqətən nə qədər pendir yeyirik?
Müasir statistika təsir edicidir: orta hesabla bir yetkin ildə təxminən 19 kq pendir yeyir. Bu, əvvəlki onilliklərlə müqayisədə əhəmiyyətli artımdır. Bir vaxtlar pəhrizdə əsas süd məhsulu süd idisə, indi əksər süd məhsulları pendir şəklində istehlak olunur. Bu, yaxşı tendensiyadır, baxmayaraq ki, tövsiyələr doymuş yağların istehlakını azaltmağa çağırır.

Xəbər xətti